Headlines News :

Εντοπίστηκε ένατο χρυσό στεφάνι.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 3:44 π.μ.

Θεσσαλονίκη.

Ένα ακόμα χρυσό στεφάνι, το ένατο κατά σειρά, έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες των αρχαιολόγων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης.


Το στεφάνι εντοπίστηκε στο εργοτάξιο του μετρό στην Πλατεία Δημοκρατίας, όπου το προηγούμενο διάστημα οι ανασκαφές είχαν αποκαλύψει τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρυσό κόσμημα βρέθηκε μέσα σε κιβωτιόσχημο μακεδονικό τάφο, τοποθετημένο στο κρανίο ενταφιασμένου νεκρού, και κατά τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (τέλος 4ου - αρχές 3ου αιώνα π.Χ.).

Το στεφάνι θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να καθαριστεί, να συντηρηθεί και να μελετηθεί περαιτέρω, ενώ θα συνεχιστεί η ανασκαφή στον τάφο για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν αντικειμένων. Εξάλλου, στη διακλάδωση του ίδιου σταθμού προς Σταυρούπολη έχουν ήδη αποκαλυφθεί συνολικά 218 τάφοι και τμήματα τοίχων - ταφικών περιβόλων του δυτικού νεκροταφείου, που εκτεινόταν από τον Βαρδάρη μέχρι τον σημερινό Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στο εργοτάξιο του οποίου οι εργασίες επιβεβαίωσαν την ταφική χρήση της έκτασης.

Τα υπόλοιπα οκτώ χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων είχαν έρθει στο φως τον Ιούνιο του 2008 στις εργασίες που γίνονταν στον χώρο διασταύρωσης των τροχιογραμμών του σταθμού Σιντριβάνι, νότια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Μάλιστα, τα τέσσερα από αυτά είχαν εντοπιστεί σε έναν από τους 840 τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης και ήταν πλεγμένα μεταξύ τους με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και τους αρχαιολόγους σε γυναικεία ταφή (δύο στο κεφάλι και δύο στα πόδια της νεκρής), κάτι που δεν συνηθιζόταν ούτε σε τάφους βασιλέων.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.