Headlines News :

Η Μόνα Λίζα με λέιζερ στο φεγγάρι.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 3:43 π.μ.

Μια ψηφιακή εικόνα της «Μόνα Λίζα», του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, έστειλε η NASA στο φεγγάρι μέσω λέιζερ. 

Η αποστολή έγινε από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter», που από το 2009 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η μετάδοση αποτέλεσε την πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια των ακτίνων λέιζερ. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε επικοινωνία της Γης με ένα σεληνιακό δορυφόρο, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων, μέσω αυτής της οπτικής τεχνολογίας.

Οι επιστήμονες της NASA πέτυχαν «μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», καθώς η εικόνα μεταδόθηκε μέσω των παλμών λέιζερ, που λαμβάνει από τη Γη σε συνεχή βάση ο ειδικός δέκτης λέιζερ του δορυφόρου. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πέτυχε μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πλανητικές αποστάσεις» δήλωσε ο επιστήμων της NASA και του πανεπιστημίου ΜΙΤ Ντέηβιντ Σμιθ. Όπως είπε, στο μέλλον, αυτού του είδους η απλή επικοινωνία μέσω λέιζερ μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση, σε σχέση με τις ραδιοεπικοινωνίες, που σήμερα χρησιμοποιούν οι δορυφόροι. Ενώ, στο απώτερο μέλλον, είναι πιθανό ότι θα επιτρέψει επικοινωνίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τις σημερινές ραδιοεπικοινωνίες.

Η εικόνα χωρίστηκε σε 152Χ200 πίξελ και κάθε ένα, αφού μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι, στάλθηκε στο φεγγάρι, μέσω ενός παλμού λέιζερ με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 bps. Το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) του δορυφόρου LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και, στη συνέχεια, από αυτούς ανακατασκεύασε τη διάσημη εικόνα. Η επιτυχία της μετάδοσης επιβεβαιώθηκε χάρη στην επιστροφή της «Μόνα Λίζα» στη Γη, μέσω του συστήματος τηλεμετρίας του δορυφόρου.

Η επόμενη αποστολή LADEE της NASA, ενός δορυφόρου που θα εκτοξευτεί αργότερα φέτος και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του φεγγαριού, θα δοκιμάσει την επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πιο υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Σε επόμενη φάση, η NASΑ θα δοκιμάσει την πρώτη μακράς διάρκειας οπτική δορυφορική επικοινωνία με τη Σελήνη.
Πηγή: ert.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.