Headlines News :

Θεατρικό Αναλόγιο.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 10:34 π.μ.

Αγριά, Βόλος.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.

Θεατρικό αναλόγιο στο Λυχνάρι Μουσικός Κήπος- Αγριά Βόλου από τον Δημήτρη Δακτυλά την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 9μμ με το διήγημα «Αποκριάτικη νυχτιά» του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Μια διαφορετική προσέγγιση της αποκριάς μέσα από τα μάτια, το ύφος και το χιούμορ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η ιστορία έχει ως κεντρικό πρόσωπο έναν πτωχό πλην «επιμελή σπουδαστή», τον οποίο οι ανάγκες των σπουδών κρατούν στην Αθήνα μακριά από τους δικούς του. Είναι αναγκασμένος να νοικιάζει ένα από τα άθλια δωματιάκια μιας αυλής. Κάποιο βράδυ, βράδυ Αποκριάς, ένα όμορφο κορίτσι, η Μαρουσώ, έρχεται να τον προσκαλέσει στο γλέντι που οργανώνουν οι συγκάτοικοί του. Παρόλο που νιώθει ερωτική έλξη για το κορίτσι καταφέρνει να αρνηθεί την πρόσκληση παλεύοντας να ξεπεράσει τον πειρασμό. «Ήθελεν να είπει ναι», γράφει ο Παπαδιαμάντης, « και έλεγεν όχι....Μάλλον θα επροτίμα να φιλήσει εκεί εις τα κρυφά την μικράν κορασίδα...αλλά δεν ήτο τολμηρός, ούτε απολύτως διεφθαρμένος».

Τον Παπαδιαμάντη τον διακρίνει η φυσικότης και η αφέλεια, την οποίαν εξαίρει η αττικίζουσα χάρις, η απλή μελαγχολία, της οποίας τα ελαφρά σύννεφα φωτίζει ο ήλιος φιλομειδούς ειρωνείας.

Δ. Κακλαμάνος, «Ομιλία», 1908 (Εφημερίς «Νέα Ζωή»)
«…, ὅπως τὸν ἐκατήντησαν τὸν στρατὸν μὲ τὰ κόμματά τους! Αὐτοὶ οἱ πολιτικοί, αὐτοὶ οἱ βουλεπταί, ἐκατάστρεψαν τὸ ἔθνος, ἀνάθεμά τους! Κάψιμο θέλουν ὅλοι τους! Ἐγὼ γίνομαι μπόγιας εἰς αὐτουνούς. Ἐγνώρισα ἐγώ, στὰ χρόνια μου, λοχίους καὶ δεκαενεῖς, ὁποὺ εἶναι, ἕως αὐτῆς τῆς ἡμερός, συνταγματαρχαῖοι καὶ ταγματαρχαῖοι!.»


Ολόκληρο το έργο του Παπαδιαμάντη βρίθει κυριολεκτικά από φράσεις και εκφράσεις, όπου το χιούμορ παίζει βασικό ρόλο όχι για τη δημιουργία κάποιου ύφους (ή, ενός «εύθυμου πνεύματος» απλώς), αλλά για την ουσιαστική λειτουργία του κειμένου. Δηλαδή, το χιούμορ αποτελεί περίοπτο αφηγηματικό στοιχείο στο έργο του Παπαδιαμάντη. Το χιούμορ, η ειρωνεία, ο σαρκασμός συνιστούν όπλα, με τα οποία ο Παπαδιαμάντης άσκησε την (οξύτατη) κοινωνική κριτική του - την πολιτική του κριτική.

Διά τους μεν (τί το θέλετε;) ο βίος αυτός είναι διηνεκής Απόκρεως, δια τους δε μακρά και θλιβερά σαρακοστή. Ευτυχώς λαμβάνει πέρας! Ως όασις εν τη ερήμω, ας είναι τουλάχιστον δια τους δευτέρους η νυξ της Απόκρεω!». Και αυτός οδοιπόρος ήτο εις την ματαιότητα αυτήν του κόσμου. Και δι’αυτόν η ζωή ήτο ανήφορος ατελείωτος, και οδός τραχεία και μακρά Τεσσαρακοστή. Πότε θα έφθανεν εις το τέρμα; Ίσως να εδειματούτο από τα μορμολύκεια της φαντασίας του, αλλ’εμαντεύετο δυσοίωνα περί του μέλλοντός του∙ το μόνον καλόν ήτο ότι εφιλοσόφει εκ προκαταβολής δια παν το αποβησόμενον ως προς αυτόν...

 
Σκηνοθεσία - Διδασκαλία: Δημήτρης Δακτυλάς
Συμμετέχουν: Πολυάνθη Αραμάρη, Απόστολος Τζιαχρής, Κατερίνα Πατσογιάννη, Δέσποινα Μαρκάκη, Λαμπρινή Τζαβέλα, Κωνσταντίνα Καραχρήστου, Φωτεινή Καλαντζή, Ελένη Δαμοπούλου, Έλσα Ιωαννίδου, Κιγμάτα-Χριστίνα Γκουλιώνη και η Λευκή Αρβανιτοπούλου.

Info:
Θεατρικό Αναλόγιο.
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, 9μμ.
Μουσικό Λυχνάρι, Αγριά, Βόλος.
Είσοδος Ελεύθερη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.