Headlines News :

Μια γιορτή στου Νουριάν.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 3:54 μ.μ.

Αθήνα.

Το έργο "Μια γιορτή στου Νουριάν" γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 από το Θέατρο Γκριπς του Βερολίνου, δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου «Ο Μορμόλης» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν αρκετά χρόνια από τον παιδικό θίασο της Ξένιας Καλογεροπούλου. Στη γερμανική εκδοχή ο τίτλος του ήταν «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη» και η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!


Μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση και η «Γιορτή στου Νουριάν» του Φόλκερ Λούντβιγκ, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι, ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πορεία.

«Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία... και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα» λέει ο συγγραφέας για το έργο του που απευθύνεται σε παιδιά από έξι ετών και πάνω.

Αρχικά οι συντελεστές της Ελληνικής παράστασης είχαν κάποιους φόβους και επιφυλάξεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το έργο κυρίως από τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Τελικώς, η πραγματικότητα τους διέψευσε.
«Σε πείσμα αυτού που κυριαρχεί στον χώρο του παιδικού θεάτρου στη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μιας αισθητικής χριστουγενιάτικου παραμυθιού με τραγουδάκια και χαρούμενες νεραΐδες και ξωτικά, το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» σπάει το κλισέ και κατά 90% και βάλε, οι γονείς που βλέπουν την παράσταση λένε ένα ειλικρινές ευχαριστώ και έρχονται στα καμαρίνια συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι» λέει ο Ελληνοπέρσης σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Κουκαλάνι και προσθέτει: «τα παιδιά επίσης τα βιώνουμε μετά την παράσταση χαρούμενα και με αυτοπεποίθηση. 
Πιο μακροπρόθεσμα έχω ακούσει και γονείς να λένε ότι μετά το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» η τοποθέτησή τους και των παιδιών έχει αλλάξει ριζικά και τα παιδιά έχουν ξεφοβηθεί στο θέμα των αλλοδαπών και των προσφύγων».
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.