Headlines News :

Το λιοντάρι του Ριάτσε στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 7:46 π.μ.

Χάλκινη κεφαλή που ανασύρθηκε από τη θάλασσα της Καλαβρίας.

Ενα μπρούτζινο κεφάλι λιονταριού, που ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Ρέτζιο της Καλαβρίας έχει κτυπήσει το καμπανάκι στην γειτονική χώρα, όχι μόνον γιατί πρόκειται για σπουδαίο εύρημα αλλά γιατί η θαλάσσια περιοχή στην οποία βρέθηκε, είναι πολύ κοντά στο σημείο από όπου είχαν επίσης ανασυρθεί πριν από 40 χρόνια οι περίφημοι χάλκινοι Πολεμιστές του Ριάτσε, όπως λέγονται.


Αν και το πιο σωστό θα ήταν, να ονομάζονται Πολεμιστές του Αργους, καθώς η προέλευσή τους είναι ελληνική, όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα. Στην προκειμένη περίπτωση η κεφαλή του λιονταριού, βάρους 15 κιλών και ύψους 50 εκατοστών εντοπίσθηκε από τουρίστες, που έκαναν καταδύσεις στην περιοχή. Οι ίδιοι μάλιστα στην κατάθεσή τους αναφέρθηκαν και σε άλλα αντικείμενα που είδαν στο βυθό. Οπως υπολείμματα από σκαρί ενός πλοίου, σπασμένα αγγεία, ακόμη και άλλα αγάλματα!

«Είδα ένα άγαλμα, που είχε κολλήσει ανάμεσα σε βράχους και σε ένα κομμάτι πλοίου»,δήλωσε ο ένας εξ αυτών προσθέτοντας ωστόσο, ότι «Οι παλίρροιες της περιοχής μπορεί σε μια στιγμή να καλύψουν τα πάντα στο βυθό, έτσι πρέπει κανείς να είναι πολύ τυχερός για να εντοπίσει αντικείμενα». Ολες οι πιθανότητες όμως ερευνώνται, κατ΄ αρχάς από της αστυνομικές αρχές και παραλλήλως από τους αρχαιολόγους, καθώς η υπόθεση μπορεί να αποδειχθεί από μία απλή φάρσα έως το ενδεχόμενο να πρόκειται και κίβδηλο αντικείμενο έως όμως και μία πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη.

Οι αρχαιολόγοι άλλωστε ύστερα από μία βιαστική εξέταση το χρονολόγησαν στον 2ο αιώνα μ. Χ. χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να κατασκευάστηκε στην Αναγέννηση.

Το περιστατικό πάντως εμφανίζει ομοιότητες με την ανακάλυψη των δύο Πολεμιστών του Ριάτσε καθώς και εκείνοι εντοπίσθηκαν από παραθεριστή, που έκανε καταδύσεις. Τα ηλικίας 2500 ετών και υπερφυσικού μεγέθους γλυπτά (με ύψος λίγο μεγαλύτερο των δύο μέτρων) αναπαριστούν θεούς ή πολεμιστές καθώς θεωρείται, ότι στα χέρια τους κρατούσαν όπλα, πιθανώς λόγχες και ασπίδες.

Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι πρόκειται για έργα του Φειδία, που συνδέονται με το «σύνταγμα» αγαλμάτων το οποίο αφιέρωσαν οι Αργείοι στους Δελφούς, άλλοι ότι προέρχονται από «σύνταγμα» που βρισκόταν στην Αγορά του Αργους ενώ όσον αφορά στα εικονιζόμενα πρόσωπα κάποιοι είδαν τον Μιλτιάδη και τον Κόδρο, άλλοι επιγόνους του Θηβαϊκού κύκλου ενώ ο ιστορικός της τέχνης Χρήσανθος Χρήστου τον Περικλή και τον φτωχό και αδιάφθορο Εφιάλτη του Σοφωνίδη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξέταση από το Κέντρο Λίθου του αργιλοχώματος, που υπάρχει στο εσωτερικό των αγαλμάτων έχει δείξει σαφώς τη σχέση του με το Αργος. Ισχυρή είναι επομένως η πιθανότητα της αρπαγής τους από τον Σύλλα και της μεταφοράς τους στην Ιταλία, όπου όμως το καράβι βυθίστηκε πριν να πιάσει στεριά. Η αναζήτηση αυτού του πλοίου έτσι, είναι πρωταρχικό ζήτημα, αφού μπορεί να φανταστεί κανείς τι άλλο μετέφερε...
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.