Headlines News :

Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 5:53 π.μ.

Θεσσαλονίκη.

Στόχος της φωτογραφικής έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» είναι να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες της, μέσα από τις φωτογραφίες εξαιρετικής εικαστικής ποιότητας και τεχνικής και την ιδιαίτερη οπτική, δύο μεγάλων δημιουργών των Mimmo Jodice και Jean Christophe Ballot, το Μουσείο του Λούβρου.


Ταυτόχρονα, μέσα από τον συνδυασμό των φωτογραφικών αυτόνομων και ανεξάρτητων ενοτήτων, εξερευνούνται τα όρια και δίνονται απαντήσεις για τις δυνατότητες και τον ρόλο της (ασπρόμαυρης) φωτογραφίας σήμερα. Η έκθεση καλεί τον θεατή σε μυστικές περιπλανήσεις, όταν το Λούβρο είναι άδειο, δίνοντάς του την ευκαιρία να προσέξει οπτικές γωνίες που συνδέουν το περιέχον με το περιεχόμενο, αλλά και τον προκαλεί για ερμηνεία και στοχασμό της σχέσης των κατοίκων του μουσείου, μόνιμους και προσωρινούς, με τους πολυάριθμους και διαφορετικούς επισκέπτες του.
Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, που παρουσιάστηκε το 2011 σε επιμέλεια της Marie-Laure Bernadac. Ο Mimmo Jodice αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο.


Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του Γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot, Le Louvre en Métamorphose, 1992-2002,Le Louvre T ransfigur é, 1992-2002 και τη φωτογραφική σειρά για το περιοδικό ArchitectureDigest. Οι φωτογραφικές απεικονίσεις εκθεμάτων του Λούβρου μέσα στο μουσειακό περιβάλλον και τον πολυτελή διάκοσμο του ανακτόρου εστιάζουν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τόπου και του χώρου και σε λεπτομέρειες όπως η υφή και το υλικό από τα οποία αποτελούνται. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη δεκαετία του ’90 και η ενότητα, Le Louvre T ransfigur é παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λούβρο το 2003, σε επιμέλεια της Geneviève Bresc - Ba utier. Σε αυτές τις φωτογραφίες γίνεται η καταγραφή του ιδιαίτερου ύφους του Μουσείου και δίνεται μια εικόνα της κυριολεκτικής μεταμόρφωσης του μουσείου, που συντελέστηκε στη διάρκεια των μεγάλων καινοτόμων πολιτιστικών έργων, με τις δημιουργία η τις ανακαινίσεις μνημείων, της προεδρίας του François Mitterrand.

Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει αφενός τον χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και αφετέρου τους «κατοίκους» του, καταργώντας χρονολογικές αποστάσεις και άλλες ουσιαστικές διαφορές. Γίνεται δε προϋπόθεση για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στις σχέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, γαλλικά).

Εκπαιδευτικά προγράμματα / ξεναγήσεις.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodicel, Jean Christophe Ballot» σχεδιάστηκε ειδικά και θα εφαρμοστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις σχολικές βαθμίδες που αποσκοπεί στη γνωριμία με το θεσμό του μουσείου και πιο συγκεκριμένα στην εξοικείωση με το Μουσείο του Λούβρου & το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από το λόγο και τη δράση. Οι μαθητές θα ανακαλύψουν τη φωτογραφία πορτρέτου και τη φωτογραφία αρχιτεκτονικών χώρων των MimmoJodice και Jean Christophe Ballot, θα ζωγραφίσουν τις αυτοπροσωπογραφίες τους και θα ζωντανέψουν με εικαστικές παρεμβάσεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης στη Μονή Λαζαριστών, θα είναι διαθέσιμη αυτόνομη εκπαιδευτική δράση - τετράδιο δημιουργικής δράσης για παιδιά και συνοδούς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν από την είσοδο του μουσείου το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, που σχεδιάστηκε από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου ειδικά για αυτούς.

Τις Κυριακές 18/11, 2/12, 16/12, 13/1 και 27/1 στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της έκθεσης (ανοιχτή συμμετοχή με το εισιτήριο της έκθεσης).

Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ.

Επικοινωνία για ραντεβού: 2310589222 education@greekstatemuseum.com.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη.Τηλ.: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123, greekstatemuseum.com & info@greekstatemuseum.com.
Πληροφορίες: 2310589140/1, info@greekstatemuseum.com.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου 2012 - 27 Ιανουαρίου 2013.

Info:
Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο.
Έως 27 Ιανουαρίου 2013.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.