Headlines News :

Τα βραβεία για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 7:58 π.μ.

Απονεμήθηκαν το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.

Απονεμήθηκαν, το βράδυ του περασμένου  Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2012, τα βραβεία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του θεσμού, στην αίθουσα του Κινηματογράφου «Ολύμπιον». Στο καθιερωμένο, εδώ και χρόνια Φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας, συμμετείχαν συνολικά 149 ταινίες, στην πλειοψηφία τους ανθρωποκεντρικές και εμπνευσμένες από τις «μεταβολές» τις εποχής μας. Εφέτος, για πρώτη φορά, τα βραβεία δεν ήταν χρηματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης. 


Αναλυτικότερα τα βραβεία έχουν ως εξής:
  • Η ταινία του Τομπίας Λίντχολμ, με τίτλο «Μια Πειρατεία» έλαβε το βραβείο Καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος» - Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci).
  • Ο νεαρός Τούρκος σκηνοθέτης Αλί Αϊντίν τιμήθηκε για την ταινία του με τίτλο «Μούχλα» με το βραβείο «Αργυρός Αλέξανδρος». Η ταινία παρουσιάζει την πορεία ενός Τούρκου, που αναζητά τα ίχνη του αντιστασιακού γιού του στα βάθη της Ανατολίας. Αυτή δεν είναι η πρώτη διάκριση για τον Αλί Αϊντίν, καθώς ο ίδιος τιμήθηκε πρόσφατα και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
  • Ο «Χάλκινος Αλέξανδρος» – το τρίτο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - απονεμήθηκε στον «Επίλογο» του Ισραηλινού Αμίρ Μανόρ. Η ταινία – που έχει αποσπάσει βραβείο σεναρίου, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και το βραβείο Κοινού Fischer για το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα - παρουσιάζει, στη μεγάλη οθόνη, την ιστορία ενός ζευγαριού ηλικιωμένων Ισραηλινών, που επειδή παραμένουν ρομαντικοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα.
  • Ο Ισπανός σκηνοθέτης Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ για την ταινία του «Εδώ κι εκεί».
  • Η Πολωνέζα ηθοποιός Γιούλια Κίγιοβσκα απέσπασε το βραβείο γυναικείας Ερμηνείας για τη συμμετοχή της στην ταινία «Αγάπη», του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι.
  • Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας έλαβε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, για το ρόλο του στην ταινία του Έκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» . Η ταινία απέσπασε και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) – για Ελληνική ταινία.
  • Ο Ρώσος σκηνοθέτης Βασίλι Σιγκάρεφ απέσπασε το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης για την ταινία «Ζωή». Οι ταινίες: «Ταμπούρ» του Ιρανού Βαχίντ Βακιλιφάρ και «το Χρώμα του Χαμαιλέοντα» του Βούλγαρου Εμίλ Χρίστοφ έλαβαν ειδικές μνείες από την επιτροπή το Φεστιβάλ.

Το κοινό έδωσε την ψήφο του (Μέσω των θεσμοθετημένων βραβείων Fischer) και στις ταινίες: «Papadopoulos And Sons» του Μάρκου Μάρκου (από το ελληνικό πρόγραμμα) και «Πίσω από τους λόφους» του Ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου, καθώς και στην ταινία «ΝΟ» του Χιλιανού Πάμπλο Λαράιν, αλλά και στην ταινία «Επίλογος», του Ισραηλινού Αμίρ Μανόρ.

Η κριτική επιτροπή του 53ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελούνταν από τους: Τόμας Έλζεσερ (πρόεδρος), τους σκηνοθέτες Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, τη Λόβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ, διευθύντρια του Ισλανδικού κέντρου κινηματογράφου και τον διευθυντή φωτογραφίας Θύμιο Μπακατάκη. 

ΠΗΓΗ: ert.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.