Headlines News :

O Δημήτρης Ζερβουδάκης... στο A&C

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 8:36 μ.μ.


"... ζούμε σε μία εποχή όπου η τέχνη και οι άνθρωποί της, πρέπει να πάρουν θέση για την λαίλαπα που προέκυψε στη ζωή μας!"



... Ο γνωστός βιωματικός έλληνας τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη...

Κατ’ εξοχήν συναυλιακός καλλιτέχνης, καταθέτει μια ζωντανή πολυμορφία ήχων και χρωμάτων με την μουσική και τα τραγούδια του, μα και μια ζωντανή στάση και θέση για την ίδια τη ζωή τελικά, μέσα από αυτά. Έχοντας μαζί του μια σταθερή ομάδα φίλων μουσικών, διεγείρει το συναίσθημα και την επικοινωνία, με τραγούδια πού αγαπήθηκαν μέσα στα χρόνια. 

Ο έρωτας εναλλάσσεται με την αμφισβήτηση, η λύπη με τη χαρά, το ταξίδι με τον προορισμό! Γράμμα σε έναν ποιητή, Πλατεία Ναβαρίνου, Νεράιδες, Αμερικάνος,  Θεωρία και πράξη, Σεντόνια δίχτυα, Βαριά ποτά, Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά, Όχι και να κλαίμε, Άνοιξη, Τα ανείπωτα, Πώς να αναπνεύσω, Λήθη κλπ. Η διάρκεια των συναυλιών του αγγίζει συνήθως τις τρεις ώρες και πάνω, και περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του (περίοδος 1985-2012)  δηλαδή από την αρχή της πορείας του μέχρι και σήμερα...



A&C: Είναι αποδεδειγμένο πως η επαγγελματική ενασχόληση του καλλιτέχνη με το τραγούδι για βιοποριστικούς λόγους αλλοιώνει τον αρχικό σκοπό, την πορεία αλλά και το αποτέλεσμα του έργου του… Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να προστατέψει αυτή την αρχική αγνή σχέση;
Δ. Ζ.: Θα μου επιτρέψετε να μην συμμερισθώ την άποψή σας! Όταν έχεις την χαρά και την εύνοια της τύχης, να ζεις από αυτό που αγαπάς και εν προκειμένω από την τέχνη της μουσικής, απλά είναι ευλογία! Στην Τέχνη μας μοιραία θα πρωταγωνιστήσει η ανάγκη μας! Αλίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε απλά θα ήμασταν  «μουσικοί αχυράνθρωποι». Εξ άλλου μην ξεχνάτε πως ζούμε σε μία εποχή όπου η τέχνη και οι άνθρωποί της, πρέπει να πάρουν θέση για την λαίλαπα που προέκυψε στη ζωή μας! Επιβάλλεται λοιπόν η τέχνη μας να εμπεριέχει τις αληθινές, ποιοτικές μας ανάγκες! 

A&C: Για να γράψει κανείς τραγούδια, πρέπει να έχει και τα αντίστοιχα βιώματα;
Δ. Ζ.: Στο βαθμό που ασχολείται με την βιωματική τραγουδοποιία όπως εγώ, όλη η προσπάθεια αποτελεί την καταγραφή ενός «χρονογραφήματος» στιγμών, εμπειριών, βιωμάτων, ιδεών, ανθρώπινων σχέσεων μα πάνω από όλα φιλτραρίσματος της ζωής, μέσα από την ψυχή αυτού που ασκεί την τέχνη!

A&C: Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι συστατικές μουσικές καταβολές - επιρροές που συνέθεσαν το δικό σας τελικό ήχο;
Δ. Ζ.: Από την Δημοτική, Βυζαντινή μας παράδοση, στον Μάρκο και τον Χατζηχρήστο, τον Καζαντζίδη και τον Στράτο, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Μαρκόπουλο, τους Pink Floyd, τον Miles Davis, θα μπορούσα να σας παραθέτω με τις ώρες μουσικές και τραγούδια που με έχουν επηρεάσει βαθειά, δυνατά και με αγάπη!

A&C: Πολλές φορές παρατηρούμε μέτριους οργανοπαίχτες να γράφουν καταπληκτική μουσική και αντίθετα εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς να  γράφουν αδιάφορα… Πως το εξηγείτε αυτό;
Δ. Ζ.: Η έμπνευση δεν αφορά στην δεξιοτεχνία με την οποία κάποιος ασκεί ένα όργανο! Σίγουρα διευκολύνει ιδιαίτερα όταν υπάρχει η δεξιότητα, μα  δεν είναι το αναγκαίο συστατικό! Η  γέννηση μιας μελωδίας είναι ένα όνειρο, που θα σε ξυπνήσει την νύχτα. Είναι η σχέση που μπορεί να έχει κανείς με τον Θεό.

A&C: Στην αρχαία Ελλάδα η καλαισθησία αποτελούσε αρετή… Σήμερα τι ρόλο παίζει ο πολιτισμός και η τέχνη στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας;
Δ. Ζ.: Σαν λαός διαθέτουμε τεράστιο απόθεμα οικουμενικού πολιτισμού  ! Διαθέτουμε πολιτικό πολιτισμό και μάλιστα μέσα από το κόστος ενός εμφυλίου σπαραγμού! Διαθέτουμε θρησκευτική παράδοση και κουλτούρα πέρα από όποια ένσταση μπορεί να έχει ο καθένας! Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να έχεις Ελληνική παιδεία (όχι της κ. Διαμαντοπούλου σίγουρα). Αν διαλέγουμε να ζήσουμε με αυτά είναι ένα άλλο ζήτημα!

A&C: Νιώθετε ότι η τέχνη έχει χρέος να δώσει απαντήσεις και στήριγμα σε περιόδους κρίσης;
Δ. Ζ.: Η τέχνη το οφείλει στον εαυτό της ως στοιχειώδη σεβασμό προς την «πηγή» της, που είναι η ανθρώπινη κοινωνία, να προσπαθεί για τον εξανθρωπισμό της! Να ασκεί την καλοσύνη και την αλληλεγγύη! Να αμφισβητεί και να ερωτεύεται την ίδια τη ζωή! Να επαναστατεί! Όχι να σβαρνίζεται στα γκισέ των «άπονων εξουσιών», για να εξαργυρώσει «επιταγές», η  να συνωθείται στην προσπάθεια επιβεβαίωσης, από και μες τα «Μέγαρά» τους!

A&C: Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
Δ. Ζ.: Έχω την χαρά να ηχογραφώ αυτόν τον καιρό μια νέα δισκογραφική δουλειά! (Θα σας «καταθέσω» ένα δείγμα στις 1 Μάρτη στον ΜΥΛΟ) Έργο πνοής για μένα διότι αφορά μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο της δημιουργικής μου ζωής, που ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ένας κύκλος τραγουδιών, που αφορά μια παραβολική αντίληψη, της περιπέτειας της γενιάς μου, σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή τη όμορφη ράχη, που βρεθήκαμε να ζούμε! Συναυλίες ξανά και ξανά! Όπως επίσης και εκδόσεις μουσικών παραγωγών από το ΚΥΜΑ την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία που δημιούργησα με έδρα σταθερά την Θεσσαλονίκη!

Πέμπτη 01 Μαρτίου 2012
Μύλος 1927, Γεωργιάδου 53, Λάρισα.
Μαζί του η νέα ταλαντούχα δημιουργός και ερμηνεύτρια Σοφία  Γεωργαντζή.


*Οι ερωτήσεις της συνέντευξης είναι από τον αναγνώστη μας, Μάνο Ρίζο και την ομάδα του Art and City...

Μοιραστείτε το :

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα τους απολαύσουμε 1 Μαρτίου στο ΜΥΛΟ στη Λάρισα...

      Διαγραφή
  2. "Η έμπνευση δεν αφορά στην δεξιοτεχνία με την οποία κάποιος ασκεί ένα όργανο! Σίγουρα διευκολύνει ιδιαίτερα όταν υπάρχει η δεξιότητα, μα δεν είναι το αναγκαίο συστατικό! Η γέννηση μιας μελωδίας είναι ένα όνειρο, που θα σε ξυπνήσει την νύχτα. Είναι η σχέση που μπορεί να έχει κανείς με τον Θεό."

    Κρατάω απο όλη την συνέντευξη του Μήτσου την παραπάνω παράγραφο και την συνυπογράφω !

    θωμάς Αστερίου - Μπαγιαντέρας
    Στιχουργός Συνθέτης και μέτριος δεξιοτέχνης ....

    Γειάσου Δημήτρη Ζερβουδάκη με τα βιωματικά σου άσματα και γειά σου φίλε Δημήτρη Λαπούση με τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις σου !!! συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστουμε πολυ!!! χαιρομαστε που σου αρεσει η προσπαθεια μας!!! Βεβαια να σημειωσουμε οτι η συγκεκριμενη συνεντευξη περιλαμβάνει κατα βάση ερωτησεις ενος απλού θαυμαστή του Δ. Ζερβουδάκη, του Μάνου Ρίζου...
      Θα χαρουμε να δουμε στο email μας και καποιο κειμενο για δημοσιευση!!!
      Καλη συνεχεια!!!

      Διαγραφή

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.