Headlines News :

Τρεις απώλειες...

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 7:58 π.μ.

Τρεις απώλειες από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού έγιναν γνωστές από χθες μέχρι σήμερα... Ο Μενέλαος Παλλάντιος, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Πιοτρ Φιομένκο έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό ο καθένας στον τομέα του...

Απεβίωσε τη Τετάρτη σε ηλικία 98 ετών ο Μενέλαος Παλλάντιος, αρχιμουσικός, συνθέτης και ακαδημαϊκός. 

Διετέλεσε διευθυντής του Ωδείου Αθηνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου.

Έγραψε πολλά συμφωνικά έργα για πιάνο κονσέρτα μουσική δωματίου και τραγούδια για ελληνικές και ξένες ταινίες .

Επίσης στο μεγάλο καλλιτεχνικό του έργο συγκαταλέγεται και η ίδρυση της Ελληνικής Μορφωτικής Εταιρίας της οποίας και είναι πρόεδρος από το 1973.


Ο Μενέλαος Παλλάντιος διετέλεσε επίσης και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών. Το 1969 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε πρόεδρος της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών και από το 1977 ανέλαβε γραμματέας των πρακτικών της Ολομέλειας της Ακαδημίας.

Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα Ελληνικά και ξένα όπως με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Β΄, με το Μετάλλιο της πόλεως του Παρισιού καθώς και με πλήθος άλλων διακρίσεων. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 11 το πρωί στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.



Ο θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, παραγωγός του θεάτρου και του κινηματογράφου και σκηνοθέτης, Γιώργος Λαζαρίδης έφυγε χθες τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 85 χρόνων.

Ο Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Με τη συγγραφή άρχισε να ασχολείται από το 1948 δημοσιεύοντας χρονογραφήματα, κινηματογραφικές, θεατρικές κριτικές, και δοκίμια. Επιπλέον αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Aθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Nέας Yόρκης, αλλά και στο μόνο κινηματογραφικό περιοδικό της εποχής, τον«Κινηματογραφικό Aστέρα».

Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Nίκο Tσιφόρο και τον Aλέκο Σακελλάριο, ενώ άρχισε να γράφει σενάρια για τις εταιρείες Σπέντζος Φιλμ, Aνζερβός, Φίνος Φιλμ, καθώς και για τη δική του εταιρεία.

Στα έργα του περιλαμβάνονται κωμωδίες, δράματα, θρίλερ, επιθεωρήσεις. Ο ίδιος εργάστηκε ως παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης σε περισσότερες από πεντακόσιες κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Υπήρξε θεατρικός παραγωγός, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τουOργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δικαιωμάτων των Δημιουργών Oπτικοακουστικών Έργων. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Oργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Θεατρικών Συγγραφέων καιΠρόεδρος της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων.

Η διαφύλαξη έως και σήμερα του χώρου του θεάτρου «Μετροπολιτάν», στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο επρόκειτο αρχικά να ανοικοδομηθεί, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα είναι μια από της πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γ. Λαζαρίδης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ως πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού (ΠΟΕΠΤΥΜ) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), πρωτοστάτησε στη διοργάνωση δύο σημαντικών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον Τάσο Λειβαδίτη (2007) και τον Νίκο Καζαντζάκη, στο θέατρο ΡΕΧ (2009).

Ανάμεσα στα θεατρικά έργα του Γ. Λαζαρίδη που ξεχωρίζουν είναι τα: «Ο τρελός του Λούνα Πάρκ», «Οδός Ευκαιρίας», «Δώδεκα μήνες καλοκαίρι», «Φου-ο αετός και τα σπουργίτια», «Η μεγάλη μηχανή», «Πρόσεχε την ντουλάπα», «Οι αισιόδοξοι», «Τα γυμνά σκάνδαλα», «Το κλουβί με τις τρελλές» διασκευή σε μιούζικαλ κ.α. Στα βιβλία του συμπεριλαμβάνονται τα «Αννα Μαρία Καλουτά, από το θρίλερ στον θρύλο», «Ελήφθη Όβερ», «Το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγος», «Φλάς Μπάκ μια ζωή σινεμά» κ.α

Στον κινηματογράφο ανέλαβε την παραγωγή και το σενάριο σε περισσότερες από 200 ταινίες. Ανάμεσα σε αυτές: «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλλήκαρα», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η 7η μέρα της δημιουργίας», «Ασύλληπτο κορόϊδο», «Ξένοιαστος παλαβιάρης», «Ποιος Θανάσης», «Τα παιδιά της πιάτσας», «Ο Μπλοφατζής», «Ολοκαύτωμα», «Φαλακρός μαθητής», «Λαός και κολωνάκι»κλπ.

Ως προς τη συνδικαλιστική του δράση, ο Λαζαρίδης υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων και Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Το τηλεοπτικό έργο του Γ. Λαζαρίδη συνοψίζεται στην ανάληψη καθηκόντων παραγωγής, σκηνοθεσίας και συγγραφής σεναρίου για σειρές όπως οι: «Βραδιά επιθεώρησης» (16 επεισόδια), «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης» (78 επεισόδια), «Κλειστά Παράθυρα» (24 επεισόδια), «Καλημέρα Ζωή» (750 επεισόδια) κ.λπ.

Η κηδεία του Έλληνα δημιουργού θα γίνει το Σάββατο, 11 Αυγούστου, στις 11:00, από το κοιμητήριο Χαλανδρίου. Η οικογένεια του θανόντος επιθυμεί, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα σε άπορες οικογένειες και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Ο Πιοτρ Φομένκο, ο σημαντικότερος σκηνοθέτης του ρωσικού θεάτρου πέθανε σε ηλικία 80 ετών στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ιντερφοξ. Ανάμεσα στα έργα που «ανέβασε» ο Φομένκο ήταν αυτά του κλασικού Ρώσικου ρεπερτορίου, των Τσέχωφ, Τολστόι και Πούσκιν, αλλά και έργα του Μολιέρου και του Καμύ. Επί Σοβιετικής εποχής, για ένα μεγάλο διάστημα, ο Πιοτρ Φομένκο συνεργάστηκε με τον επίσης σπουδαίο ρώσο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ.



Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.