Headlines News :

«Φοβού τους ξένους ; »...

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 2:18 μ.μ.


Θεατρικό δρώμενο από το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου
Το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τυρνάβου και το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού παρουσιάζουν ένα αντιρατσιστικό-αντιπολεμικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο : «Φοβού τους ξένους ? ».
Σκοπός της παράστασης είναι η εικονική αποτύπωση της σχολικής πραγματικότητας. Ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μια σχολική τάξη, όπου σ’ αυτή κυριαρχούν οι ρόλοι κι όχι τα πρόσωπα, γεγονός που αποφορτίζει και θέτει σε δεύτερο πλάνο τις ατομικές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Έτσι οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε κάποιο ρόλο και ταυτόχρονα να αποστασιοποιηθούν, ν’ ακούσουν την αντίθετη άποψη, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν συναισθηματικά, να παρατηρήσουν τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα των άλλων, να νιώσουν ότι η πιθανότητα της εναλλαγής των ρόλων είναι υπαρκτή και όχι θεωρητική, και τέλος μέσα από την καταγραφή των διαφορετικών οπτικών του ίδιου θέματος, να προβληματιστούν για το τι ορίζουμε ως «ξένο», γεγονός που ίσως ενεργοποιήσει για τον κάθε ένα ξεχωριστά μια διαδικασία κατανόησης του διαφορετικού. 
Το δρώμενο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2.012, στις 11:30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Δ.Ω.Λ., για τους μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ και του 12ου Γυμνασίου Λάρισας, αλλά και στις 5:30 μ.μ., την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο, για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ και το κοινό της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.
Γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστεί και στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου Λάρισας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και στο Λύκειο Γιάννουλης λίγο αργότερα.
Συμμετέχουν συνολικά 15 μαθητές του σχολείου, οι : Ράνια Κουβεντάρη, Τζένη Πεταλά, Έλενα Γκουντελίτσα, Άντα Κιεβάνη, Έλενα Νίτα, Σέβη Καμάκα, Έφη Γκατζούλη, Γιώργος Μαντέλας, Τζούλιο Σανμπαλάρι, Δημήτρης Κομίνης, Χρήστος Πλάκου, Αποστολία Παπαδοπούλου, Βασίλης Μπουζατζής, Φωτεινή Κλεφτάκου και Θανάσης Κανάκης.
Υπεύθυνοι καθηγητές είναι: στο σενάριο ο Δημήτρης Σακατζής και στη σκηνοθεσία ο Αργύρης Γιουρούκης.
«Φοβού τους ξένους ? ». Αλήθεια φοβόμαστε τους «ξένους»; Ποιος ορίζει το «ξένο»; Μήπως κι εμείς για κάποιους άλλους είμαστε «ξένοι»; Ποια η διάκριση μεταξύ λαθρομεταναστών και νομίμων οικονομικών μεταναστών; Αν δεν υπήρχαν οι «ξένοι» δε θα είχαμε ανεργία; Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα στη χώρα μας θα ήταν «ξένος»;
Εάν χρειαζόμασταν κάποια στιγμή στη ζωή μας μετάγγιση αίματος θα ρωτούσαμε από πού κατάγεται αυτό; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αναδεικνύονται. Το σενάριο γράφτηκε όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να παρουσιάσει την καθημερινότητα του σχολείου και να θέσει ερωτήματα πάνω σ’ αυτή. 
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.