Headlines News :

«Θυσιάζουν» τα γκραφίτι στο Λονδίνο.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 7:55 π.μ.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πολλούς το Λονδίνο είναι η Μέκκα της ζωγραφικής του δρόμου και των γκραφίτι. Ωστόσο, καθώς έμειναν μόνο λίγες ημέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βρετανική πρωτεύουσα, πολλοί καλλιτέχνες παραπονιούνται για το γεγονός ότι σε ορισμένες γειτονιές τα πολύχρωμα (συνήθως) σχέδια έχουν σβηστεί, ενώ σε άλλες παραμένουν απείραχτα. Ανάμεσα στην αγορά και στα εστιατόρια κατά μήκος της οδού Brick Lane, πολλοί είναι αυτοί που σταματούν για να ρίξουν μια ματιά στις καλλιτεχνίες που κοσμούν τους τοίχους της πόλης.

Ειδικότερα, στις γειτονιές του Ανατολικού Λονδίνου πολλοί είναι οι τουρίστες, που με μια κάμερα ή ένα κινητό στο χέρι απαθανατίζουν τα δείγματα μιας εναλλακτικής και συχνά εμπλουτισμένης με πολιτικό περιεχόμενο τέχνης. Όμως, αυτή είναι μόνο η μια «πλευρά» του Λονδίνου. Και αυτό γιατί στις περισσότερες συνοικίες οι τοπικές αρχές επιχειρούν εδώ και μήνες να «καθαρίσουν» την πόλη από τις «δημιουργικές αυθαιρεσίες» των καλλιτεχνών του δρόμου.

Σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται πως οι αρχές δεν έχουν λάβει ως τώρα καμία επίσημη οδηγία που τις υποχρεώνει να σβήνουν τα γκραφίτι. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, «λευκαίνουν» τους τοίχους μετά από εντολή των κατοίκων που ζητούν να «καθαριστεί» η γειτονιά τους. Διαψεύδοντας τις παραπάνω ανακοινώσεις, ο Geoff Whitehouse, το όνομα του οποίο έχει συνδεθεί με το περιοδικό Very Nearly Almost (το οποίο καταγράφει την τέχνη στους δρόμους), τονίζει: «Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που οι αρχές άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή γύρω από το Hackney. Αυτές οι δράσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία, οι υπεύθυνοι των διαφόρων δημοτικών συμβουλίων καλούνται να δείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στα γκραφίτι, τα οποία έχουν θεωρηθεί δείγματα βανδαλισμού και "προϊόντα" παράνομης δράσης».

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Hackney εξηγεί ότι οι υπεύθυνοι καλούνται να κάνουν διάκριση ανάμεσα στα γκράφιτι και την τέχνη του δρόμου. Τα μεν πρέπει να σβήνονται ενώ τα δε θα παραμένουν, ως «στολίδια» που ομορφαίνουν το αστικό τοπίο. Αυτή η λογική είναι που μπορεί τελικά να «σώσει» και τα έργα του διάσημου Βρετανού Banksy, ο οποίος κόσμησε πρόσφατα το Λονδίνο με νέα δικά του σχέδια, εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.