Headlines News :

Ο αστικός φωτισμός στην υπηρεσία του πολίτη.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 12:18 π.μ.

Αθήνα.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013.


Απολογισμός ημερίδας στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση.

Η ημερίδα Urban Lightscapes ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία ανάγοντας την διοργάνωση σε ένα σημαντικό γεγονός για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τον αστικό φωτισμό και τη νυχτερινή εικόνα της πόλης.


Οι τρεις ενότητες της Ημερίδας έριξαν φως σε διαφορετικές προσεγγίσεις του αστικού φωτισμού. Ποικίλες εκφάνσεις του σχεδιασμού φωτισμού συζητήθηκαν με την παράλληλη παρουσίαση πλούσιου οπτικού υλικού από εγχώρια και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Ενδεικτικά, στην ενότητα «Ο φωτισμός στην πόλη: Ο αστικός φωτισμός στην υπηρεσία του πολίτη», με συντονιστή τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού Γιώργο Παϊσίδη, o Ιάκωβος Ποταμιάνος ανέδειξε τον ιδιαίτερο ρόλο του φωτός στην αίσθηση του ανήκειν και η Αιμιλία Καραμούζη παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ DLD, για δυναμικά φωτισμένους δημόσιους χώρους.

Τη δεύτερη ενότητα “Η παρουσία του εικαστικού φωτισμού στην πόλη» συντόνισε ο καλλιτέχνης και επιμελητής Poka-Yio σχολιάζοντας: «Όταν μιλάμε για τον φωτισμό μιλάμε για ασφάλεια και μαγεία. Οι καλλιτέχνες καταπιάνονται με τη μαγική διάσταση του». Η Aleksandra Stratimirovic, διευθύντρια του Belgrade Light Festival παρουσίασε τα φεστιβάλ φωτός ως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διάδρασης ενώ o γλύπτης Valentin Ruhry εστίασε στην πολιτική διάσταση του φωτισμού στην τέχνη και στην πόλη.

Στην τελευταία ενότητα “Συμμετοχή και διάδραση στη διαμόρφωση αστικών τοπίων φωτός» η Elettra Bordonaro, μέλος της ακτιβιστικής ομάδας Social Light Movement ανέπτυξε τις κοινωνικές προεκτάσεις του φωτισμού συμπεραίνοντας ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περήφανοι για τις πόλεις τους όταν εμπλέκονται σε συμμετοχικές δράσεις. Κλείνοντας, οι συνεργαζόμενοι φορείς του project Urban Lightscapes παρουσίασαν εκτενώς τις επιμέρους δράσεις τονίζοντας την επιστημονική, κοινωνική και ευρωπαϊκή διάσταση της ιδέας.

Ο κεντρικός ομιλητής της Ημερίδας Rogier van der Heide, επικεφαλής σχεδιαστής της Philips Lighting και καλλιτεχνικός διευθυντής του Amsterdam Light Festival πρότεινε ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού και σκέψης για τον αστικό φωτισμό και την ενεργή συμμετοχή του κόσμου στη διαμόρφωσή του. Συνδέοντας την καινοτομία με την εκπαίδευση και το παιχνίδι και αναφέροντας ότι η σωστή χρήση φωτισμού μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία, προσκάλεσε το κοινό να απαντήσει τις ερωτήσεις του μέσω μίας online πλατφόρμας. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι ο αστικός φωτισμός μπορεί να αναδυθεί ως ποίηση, ως κοινή αφήγηση, ως ευφάνταστη δημιουργία και ότι το μέλλον του φωτισμού στα αστικά κέντρα ισοδυναμεί με συμμετοχή, διάδραση, χρώμα και φαντασία.

Όσοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην ημερίδα, θα μπορέσουν να βρουν προσεχώς, τις ομιλίες και συνεντεύξεις των ομιλητών στην επίσημη ιστοσελίδα urbanlightscapes.net.

Στις 22 Νοεμβρίου το Urban Lightscapes ταξιδεύει στη Bαρκελώνη για το Urban Lightscapes Workshop, ένα εργαστήριο δημιουργίας συμμετοχικών, πρότυπων φωτιστικών σωμάτων και διαδικασιών για τον αστικό φωτισμό στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Bαρκελώνης (ΙaaC). Καλούνται να συμμετάσχουν, αρχιτεκτονες, σχεδιαστές, επαγγελματίες φωτισμού, φοιτητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αιτήσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 15 Νοεμβρίου

o project "Urban Lightscapes" πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο IAAC (iaac.net) και το ίδρυμα SoAP (soap-it.eu). _v07.pdf. ). Χρηματοδοτείται από το European Cultural Foundation (culturalfoundation.eu) έχοντας διακριθεί μεταξύ 360 αιτήσεων για τα έτη 2013-2014.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.