Headlines News :

Μόλλυ Σουήνυ.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 2 Απριλίου 2013 3:28 π.μ.

Τρίκαλα.

5, 6 και 7 Απριλίου 2013.

Η θεατρική ομάδα «Ανάβασις» παρουσιάζει - σε σκηνοθεσία Βασίλη Νανάκη - 
το έργο «Μόλλυ Σουήνυ» του μεγαλύτερου εν ζωή Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ.

Ο Φρίελ έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σπουδαιότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου στην Ιρλανδία, αλλά και από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο.
«Από όλους τους σύγχρονους συγγραφείς, περισσότερο θαυμάζω τον Μπράιαν Φρίελ» έχει πει ο Βρετανός θεατράνθρωπος Πίτερ Μπρουκ, ενώ οι κριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον σύγχρονο Τσέχωφ.

Ο Φρίελ γεννήθηκε το 1929 και έχει γράψει περίπου είκοσι έργα από τα οποία, τρία έχουν ανέβει και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), μεταξύ των οποίων και η Μόλλυ Σουήνυ.

Το εν λόγω θεατρικό κείμενο πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά στο θέατρο Γκέητ στο Δουβλίνο στις 9 Αυγούστου του 1994 σε σκηνοθεσία Μπράιαν Φρίελ και βραβεύτηκε επανειλημμένα στην Ευρώπη και στην Αμερική (Νέα Υόρκη) όπου παρουσιάστηκε το 1995.

Το έργο.
Στη Μόλλυ Σουήνυ ο Φρίελ συνθέτει ένα τρίγωνο που το αποτελούν η τυφλή γυναίκα (Μόλλυ), ο άντρας της (Φρανκ) που πρωτοστατεί στην προσπάθεια της αποκατάστασης της όρασής της, και ο οφθαλμίατρος (κ. Ράις) που αναλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση.

Γύρω από την Μόλλυ λοιπόν, ξετυλίγεται ο ιστός της παράστασης και με αφετηρία το σήμερα, τα τρία πρόσωπα του έργου διανύουν το δρόμο της μνήμης, συνοδεύοντας την ηρωίδα στο πέρασμά της από το σκοτάδι στο φως.

Κείμενο βαθειά ποιητικό και συνάμα ρεαλιστικό, διάσπαρτο από ιαματικό χιούμορ.

Ο τρόπος σκηνοθεσίας και η ροή της ιστορίας μέσω των μονολόγων, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να πλάσει με τη φαντασία του όλες τις εικόνες και κάθε λεπτομέρεια, όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Έτσι στην ουσία ο καθένας μέσα από τα μάτια της ψυχής και του μυαλού του, ως μία άλλη Μόλλυ Σουήνυ, θα βιώσει την δική του ξεχωριστή εμπειρία.

Mακριά από κάθε είδους μελοδραματισμό για «αναξιοπαθούντα» άτομα, γραμμένο με σοφία και ευαισθησία, πρόκειται για ένα έργο-παρτιτούρα που ξεδιπλώνεται αργά, σταδιακά, αποκαλύπτοντας τις υπαρξιακές διαδρομές των τριών ηρώων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο έργο πάνω στη σύγκρουση πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων και τη σχέση σωματικής αναπηρίας και ψυχικής πληρότητας.

«Στη Μόλλυ Σουήνυ, ένα τρυφερά σπαραχτικό δράμα, ο Φρίελ πραγματεύεται πραγματικά γεγονότα, έχοντας, όπως φαίνεται, εγκύψει με επιστημονική ευσυνειδησία σε όλες τις παραμέτρους που τα συνθέτουν. Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το θέμα του έργου σχετίζεται άμεσα με την ιατρική επιστήμη, και μάλιστα σε έναν τομέα από τους πιο περίπλοκους. Πρόκειται για την τυφλότητα και τα περιθώρια της ίασής της ―αλλά αυτό αποτελεί μόνο μια αφετηρία, για να αγγίξει ο σπουδαίος, και άκρας ευαισθησίας, αυτός Ιρλανδός άλλα παράπλευρα θέματα, καθόλου οικεία σε μη ειδικούς αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα, όπως, ας πούμε: πόσο η στέρηση μιας βασικής αίσθησης σαν την όραση, καθιστά τη ζωή του “πάσχοντος” ατελή και πόσο μια παρόμοια έλλειψη αλλοιώνει τη σχέση του με το περιβάλλον και τους ανθρώπους· πόσο η θεραπεία της μπορεί αυτόματα να καταλήξει σε μια πληρέστερη κατάσταση επαφής με τον κόσμο και πόσο εφικτή είναι η διαδικασία της μετάβασης από τη μια κατάσταση στην άλλη· τέλος, με πόση γνώση και κατανόηση αντιμετωπίζουν τα άλλα πρόσωπα τον τυφλό, πριν και μετά την απόπειρα της θεραπείας.

Πολλές παρόμοιες απορίες λύνονται, αλλά με κατάληξη τσεχοφικά τραγική.

Τρία πρόσωπα που αντιμετωπίζουν και αναμεταδίδουν, με κάθε λεπτομέρεια, το γεγονός και τις επιπτώσεις του, το καθένα από τη δική του σκοπιά, συγκροτώντας τελικά μια πλήρη εικόνα του όλου δράματος».

Πρεμιέρα
Οι παραστάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 9.15 το βράδυ στον α’ όροφο του κεντρικού κτιρίου του Μύλου Ματσόπουλου και θα επαναληφθούν το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου.

Θα ακολουθήσει περιορισμένος αριθμός παραστάσεων και τα επόμενα Παρασκευοσαββατοκύριακα.

Συντελεστές.
Η σκηνοθεσία – διασκευή του έργου έγινε από τον σκηνοθέτη - ηθοποιό Βασίλη Νανάκη.
Πρωταγωνιστούν: Αντονέλλα Χήρα, Σωτήρης Ζαχαρόπουλος και Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανδρέας Τσέγας
Σκηνογράφος - ενδυματολόγος: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αχιλλέας Τσιαμάντας
Φωτογραφίες: Γιώργος Κώτσης.

Η παράσταση κατέστη εφικτή χάρη στην υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων.


Info:
Μόλλυ Σουήνυ.
5, 6 και 7 Απριλίου 2013, και για λίγα Παρασκευοσαββατοκύριακα, 9:15μμ.
Μύλος Ματσόπουλου, Τρίκαλα.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.