Headlines News :

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 12:48 μ.μ.

Αθήνα. 

Στην Ελλάδα της κρίσης και της μαζικής κατάθλιψης η χθεσινή (Τρίτη 2 Απριλίου) βραδιά απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν μια τονωτική ένεση αισιοδοξίας. 

Δεν ήταν μόνο η εικόνα των κοριτσιών της βραβευμένης με χρυσό μετάλλιο εθνικής ομάδας νεανίδων να παραδίδει το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους στο τετραμελές, πολλά υποσχόμενο, team του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του ΄Εκτορα Λυγίζου που αναδείχτηκε σε μεγάλο νικητή της τέταρτης απονομής των βραβείων (παίρνοντας επίσης τα σημαντικά βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και Α’ ανδρικού ρόλου). 

Ούτε ο πρόλογος της Κατερίνας Ευαγγελάκου, που ανέφερε ότι σε πείσμα της απουσίας της πολιτείας οι ελληνικές ταινίες εξακολουθούν να διακρίνονται και στα διεθνή Φεστιβάλ. 

Ηταν ένα περιρρέον κλίμα γιορτής που σφράγισε τη βραδιά σε μια κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με συμπαρουσιαστές την Βάσω Καβαλιεράτου και τον Μάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος με το καλοκουρδισμένο του χιούμορ αποδείχτηκε πετυχημένη επιλογή κάνοντας αρκετές φορές το θέατρο να σπαρταράει. Με τίτλο «Οι Μάστορες βραβεύουν τους Μάστορες», η βραδιά - που είχε καλό ρυθμό και δεν κούρασε - ανέδειξε επίσης την ταινία J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη ως άλλη μια «ηχηρή» παρουσία της βραδιάς συγκεντρώνοντας έξι βραβεία (μακιγιάζ, ενδυματολογίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, Β΄ και Β΄ αντρικού γυναικείου ρόλου). Τρία σημαντικά βραβεία κατέκτησε και η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου (σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας). Με το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου έφυγε από την αίθουσα ηΑμαλία Μουτούση («Χαρά»), με το βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου ο Γιάννης Παπαδόπουλος («Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»), ενώ με το βραβείο Β΄ αντρικού και Β΄ γυναικείου ρόλου πήραν αντίστοιχα ο Ιερώνυμος Καλετσάνος και ηΚόρα Καρβούνη για το «J.A.C.E.».

Το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας δόθηκε στην Ζωή Λάσκαρη η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κοινωνία έχει ανάγκη τον εθνικό της κινηματογράφο» και ότι «ο κινηματογράφος είναι από τα πιο ερωτικά εγκλήματα», ενώ το τιμητικό βραβείο της Nova (που, σημειωτέον, θα προβάλλει την τελετή την ερχόμενη Τρίτη 9 Απριλίου από τα κανάλια Nova Cinema) δόθηκε στο Γιώργο Χωραφά, ο οποίος το αφιέρωσε στους γονείς του που παρ’ ότι τον μεγάλωσαν στο εξωτερικό, ωστόσο, του δίδαξαν ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη οικογένειά μου»…

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναλυτικά: 

Καλύτερη Ταινία: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (Γιώργος Καρναβάς, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Ελίνα Ψύκου). 

Σκηνοθεσίας: «Η κόρη» (Θάνος Αναστόπουλος). 

Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (΄Εκτορας Λυγίζος). 

Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Ημερολόγια αμνησίας» (Στέλλα Θεοδωράκη). 

Μικρού Μήκους: «Χαμομήλι» (Νεριτάν Ζιντζιρία). 

Σεναρίου: «Η κόρη» (Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Γιάτσης). 

Α΄ Αντρικού Ρόλου: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (Γιάννης Παπαδόπουλος). 

Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Αμαλία Μοτούση («Χαρά»). 

Β΄ Αντρικού Ρόλου: Ιερώνυμος Καλτετσάνος (J.A.C.E.). 

Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Κόρα Καρβούνη (J.A.C.E.). 

Φωτογραφίας: «Η κόρη» (Ηλίας Αδάμης). 

Μοντάζ: «Αν…» (Στέλλα Φιλιπποπούλου), «J.A.C.E.» (Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Πάνος Δαουλτζής). 

Ενδυματολογίας: «J.A.C.E.» (Δέσποινα Χειμώνα). 

Μακιγιάζ: «J.A.C.E.» (Γιάννης Παμούκης). 

Ήχος: «Αν…» (Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυπομπιώτης, ΄Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος). 

Σκηνικά: «J.A.C.E.» (Ηλίας Λεδάκης). 

Μουσική: «Αίμα» (Σταύρος Γασπαράτος). 

Ειδικά εφέ και κινηματογραφική καινοτομία: «Δεμένη κόκκινη κλωστή» (Βασίλης Ανδριόπουλος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Δημήτρης Γκερπινής).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.