Βόλος.
6 και 7 Απριλίου 2013.
• Σάββατο, 6 Απριλίου (Ώρα:6.00 μ.μ., Χώρος: Παιδική Βιβλιοθήκη ΚΔΑΠ Νεάπολης)
«Ομήρου Οδύσσεια».
Εκδήλωση για παιδιά από γ΄ έως και στ΄ δημοτικού.
Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θεατρικής έκφρασης, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εργαστήριο εικαστικών θα αναβιώσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο δύσκολο ταξίδι του μέχρι την Ιθάκη. «Όταν ο Τρωικός πόλεμος τελείωσε, ο Οδυσσέας ξεκίνησε το ταξίδι του γυρισμού για την Ιθάκη. Δεν ήταν όμως εύκολο, αφού ο θυμός του Ποσειδώνα έβαζε συνεχώς εμπόδια στο δρόμο του.
Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του περιπλανήθηκαν σε πολλά μέρη: στο νησί των Κικόνων, στη χώρα των Λωτοφάγων, των Κυκλώπων και των Λαιστρυγόνων και στο νησί της Κίρκης, πριν πάρουν την απόφαση να περάσουν από το νησί των Σειρήνων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε εν γνώσει των δυσκολιών που θα συναντούσαν σε αυτό το νησί, αφού η Κίρκη τους είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που τους περίμενε.».
«Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Πιστέψτε με, κανένας δεν ξέρει. Όλοι τα ‘χουν ακουστά τα ταξίδια του Οδυσσέα, ο κόσμος όλος μιλάει για την εξυπνάδα και την πονηριά του. Ο βασιλιάς της Ιθάκης είναι ο άρχοντας της περιπέτειας. Γιατί οι περιπέτειές του άρχισαν πριν καλά-καλά αρχίσουν οι άνθρωποι να μετράνε το χρόνο. Κι εδώ που τα λέμε…»(Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία. Μαρία Αγγελίδου).
Όσα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στις περιπέτειες και στο ταξίδι του Οδυσσέα, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2421064336.
• Κυριακή, 7 Απριλίου 2013 (Ώρα: 11.30πμ, Χώρος: Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, Είσοδος: 2€)
«Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου», Παραμυθόδραμα από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη.
Μουσική: Παναγιώτης Κατσικλής, κανονάκι.
Το «Στοιχειό του Πύργου» ή «Η Λυγερή κι ο Δράκοντας» είναι η παράσταση με τις μεγαλύτερες διεθνής διακρίσεις.
Προσκλήθηκε από το φεστιβάλ μικροθεάτρου της Τσεχίας, παρουσιάστηκε επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, τιμήθηκε από την «Μπιενάλε του Αγ. Νικολάου Κρήτης και το Βαλκανικό φεστιβάλ Πρέβεζας, παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό μουσικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Χόρτο Μαγνησίας και απέσπασε το θαυμασμό του κρατικού παιδικού θεάτρου της Μόσχας.
Εξακολουθεί να παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στα ελληνικά φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στον κύριο κορμό των παραστάσεων του «Θεάτρου Σκιών Λαμίας».
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.
Ένας άρχοντας παραδομάχος και φιλάργυρος για να ξανακερδίσει την περιουσία του κλείνει μια συμφωνία με το ξωτικό του πύργου ή Στοιχειό. Αυτό ήταν η αιτία της πιο μεγάλης συμφοράς που θα μπορούσε να τον βρει, να χάσει το παιδί του.
Στην υπερβατική όμως έννοια του κακού έρχεται μια άλλη δύναμη το ίδιο ισχυρή και αναλλοίωτη να αντιπαραθέσει τις πελώριες διαστάσεις της, η έννοια του λαού με τη μορφή του Καραγκιόζη. Αφού πρώτα εκμηδενίζεται ο πλασματικός μύθος του άρχοντα που τα κατορθώνει όλα, τότε και μόνο παρουσιάζεται ο Καραγκιόζης Λαός. Τότε και μόνον τότε η έννοια του κακού δίνει και χάνει τον αγώνα.
Με 13 φιγούρες και 2 αλλαγές σκηνικών, με μια μουσική πλημμυρίδα των Liszt, Chopin, Korsakov, Albinoni, Mussorgsky, Σκαλκώτα και Κωνσταντινίδη, με περίτεχνες μιμήσεις και ποιητικό λόγο αποδίδεται όλη η ονειρική διάσταση του παραμυθιού στο αχνόφωτο πανί του «Καραγκιόζη». Η αυθόρμητη συμμετοχή των παιδιών σε όλη τη διάρκεια του έργου είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της δυναμικής του έργου.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.
Το «Ελληνικό Θέατρο Σκιών», συνέχεια και προέκταση του «Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Λαμίας», ιδρύθηκε το 1982 από το Μιχάλη Χατζάκη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μικροθέατρα στην Ευρώπη. Διέσωσε και παρουσίασε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τον παραδοσιακό «Καραγκιόζη» και έκανε γνωστή την Ελλάδα στο εξωτερικό κύρια με τις έντεχνες δημιουργίες του.
Σε ό,τι αφορά το παιδικό θέατρο εισήγαγε το παραμυθόδραμα προσαρμοσμένο στη δυναμική του θεάτρου σκιών και παράλληλα τα επικά δράματα που αφορούν κύρια τους μεγάλους.
Ο Μιχάλης Χατζάκης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Πρωτογνώρισε τον «Καραγκιόζη» από τον παλιό μάστορα της τέχνης Γιώργο Κουτσούρη (καλλιτεχνική δράση 1911 – 1950) και κατόπιν μαθήτευσε για πολλά χρόνια στους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες Γιώργο Χαρίδημο (1924 – 1996) και Δημήτρη Μόλλα (1917 – 1987). Δίδαξε επί μία 20/ετία στα πανεπιστήμια Βόλου (τμήμα νηπιαγωγών), Α.Π.Θ. (τμήμα θεάτρου και τμήμα νηπιαγωγών) «θέατρο σκιών και παραμυθόδραμα» και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα λαϊκής μουσικής) «λαϊκή υποκριτική».
«ΚΔΑΠ Νεάπολης», Νεαπόλεως 76, τηλ:2421064336, email: library@kdap.gr.
«ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ», Πολυμέρη & Περραιβού 11, τηλ: 2421031456, e-mail: info@stekipaidiou.gr.
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...