Headlines News :

Θεσσαλοί μαθητές στο Στρασβούργο.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 3:05 π.μ.

Ελλάδα.

Μια πολύ σημαντική εμπειρία βίωσαν οι 24 μαθητές και οι 2 συνοδοί τους εκπαιδευτικοί από σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μετέχοντας στις εργασίες της ημερίδας Eur-sc-la, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.


Οι επιλεγέντες μαθητές, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, ταξίδεψαν με άλλους 480 συνομηλίκους τους από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, κάθισαν στα έδρανα των ευρωβουλευτών, συζήτησαν φλέγοντα θέματα της Ενωμένης Ευρώπης, υπέβαλαν ερωτήσεις και ψήφισαν σχετικές προτάσεις.
Τους έφηβους μαθητές Λυκείου, κυρίως από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των Τρικάλων και της Λάρισας, και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς Βασιλική Κάκλα Διευθύντρια του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων και Βασιλική Παπαϊωάννου καθηγήτρια του 10ου ΓΕΛ Λάρισας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα στο κτίριο L-uise Weiss του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευάγγελος Γκιντέρσος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και Τρικαλινός στην καταγωγή μαζί με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους διάφορους χώρους του Ε.Κ., τους ενημέρωσαν για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και απάντησαν με προθυμία και σαφήνεια στις απορίες και ερωτήσεις των μαθητών.
Οι ευρωπαίοι έφηβοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην κεντρική αίθουσα Συνεδριάσεων του Ε.Κ. όπου την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα μεταφέρονται οι 700 και πλέον Ευρωβουλευτές από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια, όπου εκεί υπογράφονται όλες οι αποφάσεις. Εκεί, οι μαθητές έμαθαν για τον τρόπο λειτουργίας του Ε.Κ. και ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών, ενώ έθεσαν και διάφορα ερωτήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για την οικονομική κρίση, τις δυνατότητες ενίσχυσης της έρευνας και της τεχνολογίας, το μέλλον των νέων στην Ευρώπη, τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας Ένωσης με διαφορές κουλτούρας, ιδεών, νομισμάτων κ.α.. Τα ερωτήματα αυτά ανέλαβε να απαντήσει ο Γερμανός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Rainer Wieland.
Το μεσημέρι, οι μαθητές άρχισαν την συνεδρίασή τους στις αίθουσες των επιτροπών. Δύο ώρες μετά, οι συντάκτες της κάθε ομάδας παρουσίασαν τις εργασίες μέσα σε διαδικασία κοινοβουλευτικής πρακτικής, τις οποίες ακολούθως ψήφισαν οι αντιπρόσωποι των συμμαθητών τους. Ανάμεσα στους 6 εισηγητές, που εκπροσώπησαν τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας, ήταν και ο μαθητής λυκείου από τα Τρίκαλα Στέργιος Κουτσιούμπας.
Στο τέλος του προγράμματος ο κ. Γκιντέρσος απένειμε τους επαίνους συμμετοχής και συγχάρηκε τους μαθητές της ελληνικής αποστολής για την άρτια προετοιμασία τους και συμμετοχή στις συζητήσεις των θεμάτων εργασίας καθώς και για την εν γένει εξαιρετική και δραστήρια παρουσία τους.
Το πρόγραμμα της θεσσαλικής αποστολής χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχημένο δεδομένου ότι οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βίωσαν τον τρόπο ζωής στο Στρασβούργο, γνώρισαν περιοχές της Γερμανίας και δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλους μαθητές της Ευρώπης.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.