Headlines News :

Έφυγε από τη ζωή ο «μάγος» των κινηματογραφικών εφέ.

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 2:40 π.μ.

Φόρο τιμής στον ειδήμονα των ειδικών κινηματογραφικών εφέ, Petro Vlahos απέτισε η κινηματογραφική κοινότητα (στην Αμερική και όχι μόνο) μετά από την είδηση του θανάτου του. 

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, ο πρωτοπόρος της 7ης τέχνης- γνωστός για τις καινοτομίες του στις τεχνικές της «μπλε» και της «πράσινης» οθόνης- έφυγε από τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 96 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι της εταιρίας που ίδρυσε ο Vlahos το 1970. Έχοντας δουλέψει σε πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ, ο πρωτοπόρος των ειδικών εφέ τιμήθηκε δύο φορές με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Συγκεκριμένα, ο Vlahos ανέπτυξε την τεχνική των εφέ της «πράσινης οθόνης» για την ταινία Ben-Hur (1959) και το 1964 κέρδισε το Όσκαρ για τη δημιουργία παρόμοιας τεχνικής για την ταινία «Marry Poppins» της εταιρίας Disney. Το 1994, ο «μάγος» των «κινηματογραφικών ψευδαισθήσεων» κέρδισε το δεύτερο του Όσκαρ για την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας για τη δημιουργία εφέ.

Η τεχνική της «μπλε» και «πράσινης» οθόνης που εξέλιξε ο Vlahos επιτρέπει στους ηθοποιούς να βρίσκονται εικονικά σε εξωτερικά, φανταστικά ή επινοημένα περιβάλλοντα και να αλληλεπιδρούν με πράγματα και χαρακτήρες που «ζωντανεύουν» μέσα στα κινηματογραφικά στούντιο. Οι τεχνικές του πρωτοπόρου άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία σημερινών εφέ, που χρησιμοποιούνται ακόμα σε ταινίες όπως το «Avatar», «Η ζωή του Πι», αλλά και άλλες παλαιότερες, όπως τα «Πουλιά» του A. Hitchcock ή ο «Πόλεμος των Άστρων».

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Petro Vlahos στην ανάπτυξη τεχνικών που έκαναν τους ανθρώπους να συνυπάρχουν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη με τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Το συγκεκριμένο εφέ έδωσε πολλές φορές την ευκαιρία στον Vlahos να συνεργαστεί με την εταιρία παραγωγής κινουμένων σχεδίων της Disney.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.