Headlines News :

Διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 4:12 π.μ.

Λάρισα.

«Η ρομποτική είναι μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη δραστηριότητα που δίνει τη να δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί στη δράση και να κατανοήσει με ευχάριστο τρόπο έννοιες των φυσικών επιστημών».


Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας οι διοργανωτές του περιφερειακού διαγωνισμού ρομποτικής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Αναφερόμενη στον διαγωνισμό και τις προπαρασκευαστικές ημερίδες η Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Βασιλική Ζιάκα, τόνισε ότι «μέσω του περιφερειακού διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής, που η Περιφερειακή Διεύθυνση στηρίζει και βοηθά στην οργάνωσή της, δίνεται μοναδική ευκαιρία στους μαθητές, στη νέα γενιά, να γνωρίσουν από κοντά το θαυμαστό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και τις άπειρες εφαρμογές που αυτή έχει στην καθημερινότητά μας, καθώς επίσης να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής και να αποτελέσουν τους αυριανούς πρωτοπόρους σε αυτό το αντικείμενο». 

Ακολούθως, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, τόνισε ότι ενθαρρύνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. «Τα νέα προγράμματα σπουδών επιδιώκουν την ενεργητική και ανακαλυπτική μάθηση των μαθητών και η ρομποτική τους βοηθά να κάνουν πραγματικότητα τα όσα έχουν μάθει σε θεωρητικό επίπεδο. Γίνονται δημιουργοί μέσα από μια ευχάριστη μαθησιακή διαδικασία», πρόσθεσε. «Ο διαγωνισμός αυτός που γίνεται για πρώτη φορά σε επίπεδο Θεσσαλίας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, χωρίς ωστόσο να αναγάγεται σε φετίχ», κατέληξε ο κ. Μπεχλιβάνης.

«Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί εργαλείο για την εμπλοκή των μαθητών σε αυθεντικές δραστηριότητες και στην επίλυση ανοιχτών προβλημάτων εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότερη οικοδόμηση της γνώσης», πρόσθεσε ο σύμβουλος καθηγητών πληροφορικής κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, προσθέτοντας ότι «η εκπαιδευτική ρομποτική υποστηρίζει τη διευρευνητική μάθηση την οποία συνδυάζει με παιχνίδι και στηρίζεται στη συνεργασία των μαθητών και στην ομαδικότητα». Ο κ. Κολοκοτρώνης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάϊο και αυτού θα προηγηθούν δύο ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων: στη Λάρισα στις 7 Φεβρουαρίου, στο 10ο Γυμνάσιο και στην Καρδίτσα στις 8 Φεβρουαρίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Στις ημερίδες, εκτός των εισηγήσεων, ομάδες μαθητών θα δείξουν τα έργα τους με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική. 

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό και ο κ. Γιάννης Σαμαλακίδης, μέλος του Οργανισμού Ρομποτικής Πολιτικής και Επιστήμης και εκπρόσωπος της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, τόνισε ότι είναι ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής στη χώρα, ενώ φέτος ξεκινούν και οι πιλοτικοί περιφερειακοί διαγωνισμοί. Ο κ. Σαμαλακίδης πρόσθεσε ότι «στην εκπαιδευτική ρομποτική βασίζονται όλοι οι αυτοματισμοί. Λύνει πραγματικά προβλήματα ζωής και μαθαίνει τα παιδιά να λειτουργούν σε ομάδες».
 
Τέλος, ο κ. Κολοκοτρώνης παρότρυνε τις κοινότητες των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων να ενισχύσουν τέτοιες πρακτικές για την ανάπτυξη των μαθητών.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.