Λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν εδώ και μερικά χρόνια να σώσουν τους σημαντικότερους τάφους, δίνουν όμως μάχη με το χρόνο.
Οι άδεντρες αλλά πανέμορφες βουνοκορφές της οροσειράς Αλτάι φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας – αλλά όχι μόνο. Η οροσειρά η οποία τέμνει τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μογγολία και το Καζακστάν κρύβει μερικούς από τους πιο καλοδιατηρημένους βασιλικούς τάφους των Σκυθών οι οποίοι κυριαρχούσαν στις στέπες της Σιβηρίας την πρώτη χιλιετία προ Χριστού. Ήταν ονομαστοί έφιπποι πολεμιστές με νομαδική οργάνωση αλλά εξαφανίστηκαν στο τέλος της αρχαιότητας.
Άφησαν όμως πίσω τους τα «κουργκάν», τους χαρακτηριστικούς τύμβους οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για τη ζωή τους που μας έχει αφήσει ο Ηρόδοτος. Μούμιες, υφάσματα, δέρματα κι άλλα οργανικά υλικά έχουν διατηρηθεί σε βαθιά ψύξη λόγω του διαρκούς υπόγειου πάγου της οροσειράς.
Όμως τα πάντα κινδυνεύουν πλέον να λιώσουν και να αποσυντεθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.
Ο Βέλγος αρχαιολόγος Jean Bourgeois του πανεπιστημίου του Ghent ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν για την επερχόμενη καταστροφή. Σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του επικοινώνησε με την UNESCO και παρουσίασε το πρόβλημα.
Στην οροσειρά Αλτάι σημειώνεται ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι σε άλλες παρόμοιες περιοχές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση του μόνιμου υπόγειου πάγου επειδή τα ταφικά οικοδομήματα είναι επί χιλιάδες χρόνια τώρα σε βαθιά ψύξη σε υψόμετρο 1.000-2.300 μέτρων.
Οι αρχαιολόγοι πρότειναν να αρχίσει έρευνα για να προσδιοριστεί η έκταση του προβλήματος και να ακολουθήσει ο σχεδιασμός διάσωσης.
ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...