Headlines News :

Το έργο των αρχαιολόγων.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 7:57 π.μ.

Στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας "Τα Μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις" ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε την υλοποίηση πανελλήνιας δράσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη φροντίδα και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα παρουσιάσουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Α) Η ΙΓ΄ ΕΠΚΑ Βόλου
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
11:00πμ – 2:00μμ, Πραγματοποιεί 
σειρά δράσεων - εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των εργαζομένων όλων των κλάδων, στο χώρο μέσα και έξω από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.
  • «Δείξε μου τη δουλειά σου να σου πω ποιός είσαι!», Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μέσα στο Μουσείο για γονείς και παιδιά από 8 ετών και άνω με θέμα «Όποιος παίζει με τη φωτιά…». Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 11 το πρωί και στις 12:15΄ το μεσημέρι.
  • Έκθεση ανακοινώσεων τοίχου στον προθάλαμο του Μουσείου.
  • Προβολή εικόνων, βίντεο και φιλμ μικρού μήκους στον προθάλαμο του Μουσείου.
  • Περιήγηση των επισκεπτών από το προσωπικό της ΙΓ΄ΕΠΚΑ μέσα και έξω από το Μουσείο με σκοπό την πιο άμεση γνωριμία τους με τα διαδοχικά στάδια του έργου του.

Β) Η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων – Καρδίτσας, Πραγματοποιεί στο κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας και στο Κάστρο Τρικάλων θα γίνουν ξεναγήσεις και ενημέρωση των επισκεπτών από αρχαιολόγους, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες – αναστηλωτές και από φύλακες αρχαιοτήτων της 19ης ΕΒΑ. Τα δύο αυτά κάστρα αποτελούν χώρους που ήδη είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι στο κοινό, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.


Στο Κουρσούμ τζαμί Τρικάλων, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας στην έκθεση κεραμικής της 19ης ΕΒΑ που θα λειτουργεί μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου, και η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από τις συλλογές και τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Παράλληλα θα γίνεται εντός του οθωμανικού τεμένους παρουσίαση σχετικά με τις εργασίες στο «έγκλειστο» οθωμανικό λουτρό στο κεντρικό κτίριο των πρώην ποινικών φυλακών, το οποίο, άγνωστο μέχρι σήμερα, αποτελεί σημαντικότατη ανακάλυψη πανελλαδικής εμβέλειας.

Γ) Οι ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας 
προσκαλούν το κοινό σε μια πρώτη γνωριμία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, ώρα 11πμ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον εκθεσιακό χώρο, τις αποθήκες και τα εργαστήρια του Μουσείου και να ενημερωθούν για το πλούσιο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την υπό προετοιμασία έκθεση των αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει παρουσίαση των βασικών ενοτήτων της μουσειολογικής μελέτης και των σταδίων υλοποίησης της έκθεσης, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Δ) Οι Αρχαιολόγοι και το προσωπικό της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Καρδίτσας 
πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Η καθημερινότητα μιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας: Προβολή του πολυσχιδούς έργου της». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας από τις 10:00 έως τις 14:00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες και προβολές όλων των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας μας, συζητήσεις, καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό στις αίθουσες του Μουσείου.

“Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 ανοίγουμε τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και σας περιμένουμε για να μιλήσουμε για τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς μας για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη” τονίζει η Τοπική Επιτροπή Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.