Headlines News :

Ελασσόνα 1912 - 2012: 100 χρόνια Ελευθερίας.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 7:47 π.μ.

Η τηλεοπτική εκπομπή με το επίκαιρο θέμα "ΛΙΓΝΙΤΗΣ: H μεγάλη απειλή για τον Όλυμπο και τη Θεσσαλία".

Την 5η κατά σειρά, ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 28/8/2012, και ώρα 9.30 - 10.50 μ.μ., στο κανάλι «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με τον γενικό τίτλο: «Ελασσόνα 1912 - 2012: 100 χρόνια Ελευθερίας - Το χθες, το σήμερα και το αύριο ενός θαυμάσιου τόπου».

Καυτό θέμα της εκπομπής αυτής είναι: 


"Λιγνίτης: H μεγάλη απειλή για τον Όλυμπο και τη Θεσσαλία".


Αφορμή είναι οι τελευταίες ανακοινώσεις, σχετικά το ενδεχόμενο εξόρυξης των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Δομένικου και τι αυτό θα σημαίνει για την περιοχή της Ελασσόνας, της Λάρισας και της Θεσσαλίας.


Προσκεκλημένοι στο στούντιο  θα είναι:

  • Δρ Θεοχάρης Ζάγκας - Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, και 
  • Δρ Λάζαρος Τσικριτζής - Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Κοζάνης -Χημικός Μηχανικός - Εκπρ. Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. 

Τέλος, θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμους, φορείς κ.ά) 

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κ. Κυριλλίδης, την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού έχει ο εικαστικός Δημήτρης Λαπούσης, ενώ η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται και από πολλά στελέχη του Δικτύου, αλλά και δεκάδες ανθρώπους των Γραμμάτων και των Επιστημών, που είναι στενοί συνεργάτες του Δικτύου.

Το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" και ο πρόεδρός του κ. Κων. Σκριάπας δηλώνει ότι "είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη η δημόσια υγεία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η στέρηση της δυνατότητας μιας περιοχής να αναπτυχθεί κατά τρόπο ήπιο και κυρίως αειφορικό, όταν είναι γνωστό σε όλους, ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση μπορεί να προκύψει μέσα από πολλή και σοβαρή εργασία πάνω στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή βιολογικών ποιοτικών προϊόντων. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η περιοχή της Ελασσόνας, όλος ο Νομός Λάρισας, αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία, που θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες, από την ενδεχόμενη εξόρυξη του λιγνίτη, τα τελευταία χρόνια δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την ανάδειξη της ως αγαπημένου τόπου προορισμού, γιατί φημίζεται για τα σπουδαία φυσικά της μνημεία και τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα, τα οποία και κατακτούν συνέχεια νέες αγορές. Δεν θα επιτρέψουν οι τοπικές κοινωνίες να καταστραφεί αυτή η τεράστια προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της Θεσσαλίας και το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της φύσης, ο Όλυμπος, στο όνομα μιας εφήμερης, αναχρονιστικής, αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης αντίληψης για τον τρόπο επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας. Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» υπενθυμίζει ότι το θέμα της ενέργειας επιλύεται με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ήλιος, αέρας,θάλασσα κ.ά.) που δυστυχώς, στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν όλα σε τόση αφθονία, οι κοντόφθαλμες και επικίνδυνες πολιτικές ουδέποτε αξιοποίησαν, αν και το όφειλαν. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και της δημόσια υγείας αλλά και της στέρησης προοπτικής της πράσινης ανάπτυξης σε μια μεγάλη και κυρίως παραγωγική περιοχή, όπως είναι η Θεσσαλία, είναι μια επικίνδυνη και αντεθνική πολιτική. Και για τον λόγο αυτό θα βρει μια μαζική αντίδραση από όλη την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης". Σημειώνεται ότι στη σειρά των ζωντανών εκπομπών, ήδη έχουν κληθεί σπουδαίοι επιστήμονες και θεσμικοί παράγοντες οι οποίοι και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, αναπτύσσοντας ο καθένας από την σκοπιά του θέματα που άπτονται της ιστορίας (1ο μέρος) και κυρίως της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Ελασσόνας (2ο μέρος), αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία της περιοχής (Όλυμπος, βιολογικά προϊόντα, αρνάκι – κατσικάκι, φέτα Ελασσόνας, κρασιά, αρχαιολογικά μνημεία, εναλλακτικός τουρισμός κ.α.). Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πήρε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία ως μια εκδήλωση μνήμης, χρέους και τιμής προς την ιστορία και σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, για να παραδώσουν στις νεώτερες γενιές, μια ελεύθερη και περήφανη Ελλάδα.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.