Headlines News :

«Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 7:47 π.μ.


Ως μιούζικαλ με τραγούδια χορωδίας.

Ένα μιούζικαλ βασισμένο στο γνωστό βιβλίο του Anthony Burgess, με τίτλο «Το κουρδιστό πορτοκάλι», σε μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος ο συγγραφέας, παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βρετανία (Μάντσεστερ), με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνιων από την ημέρα που κυκλοφόρησε το βιβλίο.


Ο τενόρος Timothy Langston εμφανίστηκε στο ρόλο του Alex, του μυθιστορηματικού αρχηγού της συμμορίας των νεαρών ταραχοποιών. Τον Langston συνόδευσαν με τις φωνές τους τα υπόλοιπα μέλη της «χορωδίας δωματίου του Μάντσεστερ», «συμπρωταγωνιστές» του - με τα χαρακτηριστικά καπέλα - στην ιστορία και στη σκηνή.
Οι μελωδίες του Anthony Burgess γράφτηκαν από τον ίδιο πριν από 26 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα παρέμειναν «κρυφές». Στην πλειοψηφία τους, οι συνθέσεις «παραπέμπουν» σε εκείνες του Beethoven, αλλά και σε μιούζικαλ όπως το West Side Story. Οι στίχοι είναι γραμμένοι σε διάλεκτο επηρεασμένη από «ιδιωματισμούς» της Ρωσικής γλώσσας. Αυτός είναι ο λόγος που επινόησε ο συγγραφέας, προκειμένου να δώσει στους ήρωες του τη δυνατότητα να μιλούν με το δικό τους ιδιαίτερο λεξιλόγιο.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του BBC, ο Anthony Burgess έγραψε το μιούζικαλ για να κάνει και πάλι γνωστό στο κοινό ότι ο ίδιος ήταν ο συγγραφέας του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού», μια που το έργο του προβλήθηκε μάλλον περισσότερο με την κινηματογραφική του μεταφορά στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη, Stanley Kubrick (1971).
Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ανέβηκε στη σκηνή. Παλαιότερα, (τo 1990) το Βασιλικό Θέατρο του Shakespeare (Royal Shakespeare Company) παρουσίασε επίσης μια εκδοχή του έργου, με μουσικές των Bono και Edge, από το συγκρότημα των U2. «Ήθελαν μια μουσική γραμμένη από γνωστούς μουσικούς», δήλωσε σχετικά στον Τύπο ο διευθυντής του ιδρύματος «Anthony Burgess», Andrew Biswell.
Ο Burgess, στη διάρκεια της ζωής του έγραψε συνολικά 33 μυθιστορήματα, σε δήλωση του όμως είχε αναφέρει ότι, θα ήθελε ο κόσμος να τον θυμάται περισσότερο ως ένα μουσικό που έγραφε βιβλία, παρά το αντίθετο. Ο πολυπράγμων καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.