Headlines News :

Θεσσαλός αγιογράφος στην Αλάσκα!

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 7:55 π.μ.


Στη βορειότερη εκκλησία της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη μοναδική ελληνική ορθόδοξη ενορία της πολιτείας της Αλάσκας, ένας Λαρισαίος κλήθηκε να αγιογραφήσει το εσωτερικό της, μετά από πρόσκληση των Ελλήνων που ζουν εκεί.

Ο αγιογράφος κ. Κώστας Θεοδώρου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας της πόλης Anchorage, (όπου ζουν 70 οικογένειες Ελλήνων) και προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθειά τους να ολο- κληρώσουν έναν ναό, τον οποίο κατασκευάζουν με δωρεές, θα μεταβεί να αναλάβει το δύσκολο έργο δημιουργίας των τοιχογραφιών του, με τα ιερά σύμβολα της πίστης και τα άγια πρόσωπά της.

Οι Έλληνες που ζουν στην Αλάσκα, δίνουν μεγάλο αγώνα να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που απαιτεί το μεγάλο όραμά τους και σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής ανέγερσης του εν λόγω ναού, κ. Μαρία Μπάσκους, είναι εντυπωσιακή η στήριξη που δέχονται από Έλληνες που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και μαθαίνουν για την προσπάθειά τους.
Συγκεκριμένα η κ. Μαρία Μπάσκους μας πληροφορεί ότι «το όνειρο των λιγοστών Ελλήνων της Αλάσκας έγινε πραγματικότητα μετά από 30 χρόνια προσπάθειας. Πρόκειται για σημαντικό ιστορικό γεγονός για την τοπική κοινότητα, αφού είναι η πρώτη ελληνορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία, της Μεταμορφώσεως, που χτίζεται στην πολιτεία της Αλάσκας στη μεγαλύτερη πόλη της το Anchorage.
Ο ναός έχει οικοδομηθεί αποκλειστικά από δωρεές πιστών αλλά και με έσοδα του ετήσιου ελληνικού φεστιβάλ που διοργανώνεται στην εν λόγω πόλη, κάθε Δεκαπενταύγουστο, με μεγάλη επιτυχία.
Είναι συγκινητικό ότι τη δημιουργία της έχουν στηρίξει με δωρεές Έλληνες και από άλλα μέρη του κόσμου. Η κατασκευή της Εκκλησίας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, αλλά χρειάζονται αρκετά ακόμη για να ολοκληρωθεί το έργο.
Ο Λαρισαίος αγιογράφος κ. Κωνσταντίνος Θεοδώρου, θα αγιογραφήσει τον ναό προσφέροντας δωρεάν μέρους του έργου του.
Φέτος το καλοκαίρι προχωρούν εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του ναού ενώ υπολείπεται να ακολουθήσει η αγιογράφησή του και η διαμόρφωση της πολιτιστικής αίθουσας που βρίσκεται στο ισόγειο του κτίσματος.
Είμαι πολύ περήφανη γι' αυτή τη μικρή δυναμική κοινότητα μεταναστών που έχει αγωνιστεί για την κατασκευή του ναού και του πολιτιστικού κέντρου, καθώς έτσι συμβάλλει σε ένα σημαντικό σκοπό, τη διάσωση του Ελληνισμού (οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα, γλώσσα).
Εμείς θεωρούμε χρέος μας να διατηρήσου- με το ελληνικό στοιχείο στη Αλάσκα, σε αυτήν την άκρη του κόσμου που βρεθήκαμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας ώστε να διατηρήσουν με τη σειρά τους τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό».
Όπως επισημαίνει επίσης η κ. Μαρία, «... η προσφορά κάθε Έλληνα για να συνεχιστεί η πορεία ολοκλήρωσης του έργου του ναού είναι καλοδεχούμενη και πολύτιμη για την μικρή κοινότητα των Ελλήνων».
Η κοινότητα για πολλά χρόνια συγκέντρωνε χρήματα, για την ανέγερση του εν λόγω ναού της Μεταμορφώσεως, μέχρι που το 2010 το ποσό που είχαν στο ταμείο γι' αυτό το σκοπό, τους έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πράξη.
Να σημειωθεί ότι στην ελληνική κοινότητα στην Αλάσκα λειτουργεί ελληνικό σχολείο και χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών. Κάθε Δεκαπενταύγουστο οργανώνει ένα μεγάλο ελληνικό φεστιβάλ.

ΠΗΓΗ: Εφ. Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.