Headlines News :

Η ανθρώπινη κόκκινη θάλασσα.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 7:51 π.μ.


Του Σπένσερ Τιούνικ.

O Spencer Tunick είναι Αμερικανός φωτογράφος και διάσημος για τα τοπία του από γυμνά ανθρώπινα κορμιά. Για χάρη της τέχνης του, χιλιάδες εθελοντές προθυμοποιούνται να βγουν από τα ρούχα τους και να περπατήσουν γυμνοί πάνω σε πολυσύχναστες πλατείες μέχρι και παγωμένες λίμνες. Με άλλα λόγια, είναι εκφραστής της αστικής κουλτούρας και του ακτιβισμού. Δεν δίνει βάση στο άτομο, αλλά στο ξεγυμνωμένο πλήθος που καθώς είναι συγκεντρωμένο γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο αποτελεί από μόνο του μία συναρπαστική αφήγηση.

Από το 1992 που έκανε την πρώτη του απόπειρα έχει εμπνευστεί 75 συνολικά πρότζεκτ. Με φρέσκια στη μνήμη μας την εικόνα 500 γυμνών εθελοντών στο Selfridges του Λονδίνου πίσω στο 2003, φτάσαμε να παρατηρούμε καθηλωμένοι το ένα installation του Tunick πίσω από το άλλο. Σ' ένα από τα τελευταία του πρότζεκτ , κατάφερε να πείσει 1000 ισραηλινούς να πέσουν γυμνοί γυμνοί στη Νεκρά θάλασσα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις περιβαντολογικές αλλαγές που έχει αυτή υποστεί. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι κατάφερε να μεταδώσει μία αμόσφαιρα επιβλητική.
Πριν από λίγες μέρες με σκοπό να προμοτάρει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της όπερας της Βαυαρίας, συγκέντρωσε 1,700 γυμνούς εθελοντές, οι οποίοι ενσαρκώσαν για χάρη του σκηνές από την όπερα του Richard Wagner 'Der Ring des Nibelungen'. Χρησιμοποιώντας εκατομμύρια άδειες φιάλες σπρέι, όλοι οι εθελοντές βάφτηκαν στα κόκκινα και εκτέθηκαν στη γνωστή πλατεία του Max – Joseph στο Μόναχο. Και η χρωματιστή σκηνή φυσικά, φωτογραφήθηκε από τον Spencer Tunick.
Χωρίς καμία σεξουαλική υπόνοια, ο Tunick μέσα από τη δουλειά του αποσκοπεί στο να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τι είναι ιδιωτικό και τι δημόσιο και να κατανοήσουμε ποιά είναι η σχέση μας ή και τα ταμπού μας με το γυμνό σώμα. Υπογραμμίζουν την αίσθηση πως κάτι διακυβεύεται στην δημόσια ζωή μας και πως η ιδιωτική ζωή διακόπτεται τόσο από ακραία φαινόμενα, όσο και από ανθρώπινα. Οι εικόνες του παρουσιάζουν τον άνθρωπο σαν ατελές είδος που έχασε τον προσανατολισμό του, αλλά έγινε μέρος ενός πίνακα ζωγραφικής.



Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.