Headlines News :

Στη Βουλγαρία ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 7:57 π.μ.


Επέστρεψε από τη πόλη Πομόριε (Αγχίαλος) της Βουλγαρίας η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας όπου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξη Εκκλησιαστικής Μουσικής «Θεοτόκος - Άξιον Εστί» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη πόλη αυτή και συνδιοργανώνεται από το Δήμο, την Επισκοπή του Σλίβεν και την Ένωση Νέων της Βουλγαρίας.
Η χορωδία μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλγαρία και το απόγευμα της ίδιας μέρας παρευρέθηκε στη τελετή του Αγιασμού στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος στον Ι.Ν της Γεννήσεως της Θεοτόκου της πόλης, ο οποίος μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ευλόγησε τους παρευρισκόμενους. Μετά τη λήξη της τελετής ο Σεβασμιώτατος - ο οποίος μιλάει άπταιστα τα ελληνικα -  καλωσόρισε τις χορωδίες και αναφέρθηκε στη σημασία του Φεστιβάλ. Ακολούθησε λιτανεία πέριξ του ναού και με τη παρουσία των μελών των 33 χορωδιών από Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Εντύπωση έκανε με τη  εμφάνισή της η Ρωσική γυναικεία χορωδία από το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Σχολείο της πόλης Σμολένσκ της Ρωσίας, καθώς και η παιδική χορωδία από το Κίεβο της Ουκρανίας ντυμένη με παραδοσιακές στολές. Η πομπή κατέληξε στο κέντρο της πόλης όπου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ιβάν Αλεξίεφ έκανε την επίσημε έναρξη του Φεστιβάλ. Κατόπιν  παιδικά χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν τη πλατεία. Μια γυναίκα μοίρασε στα μέλη των χορωδιών και στους επισκέπτες ψωμί και τους καλούσε να το βουτήξουν στο αλάτι, που είναι ένα παραδοσιακό βουλγαρικό έθιμο, που εκφράζει τη φιλοξενία και δείχνει ότι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι.
Τη Παρασκευή το πρωί ο Δήμαρχος του Πομόριε δέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του Συλλόγου αποτελούμενη από το Πρόεδρο κ. Π. Παπαθανασίου, το μαέστρο κ. Χ. Κτιστάκη και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου κ. Π. Ρεμπάπη και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά που η ελληνική χορωδία παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ, μίλησε για τη σημασία του, και τόνισε ότι ο Δήμος το στηρίζει ποικιλοτρόπως εδώ και πολλά χρόνια. Παρεκάλεσε δε τα μέλη της αντιπροσωπείας να διαβιβάσουν τους θερμούς χαιρετισμούς του προς το Δήμαρχο Λαρισαίων. Στη συνάντηση παρευρέθη και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πομόριε κ. Στέφκα Αλίκοβα.
Κατόπιν η ελληνική αντιπροσωπεία παρευρέθη σε συνάντηση γνωριμίας και παρουσίασης των χορωδιών με την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, όπου ο μαέστρος της χορωδίας κ. Χ. Κτιστάκης παρουσίασε τη χορωδία. Ακολούθησαν  επαφές από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου με τους αντιστοίχους των άλλων χορωδιών  οι οποίοι εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τη χορωδία του Συλλόγου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέλη της χορωδίας επισκέφτηκαν το σπίτι της Ελληνικής Κοινότητας όπου η Πρόεδρος κ. Στέφκα Αλίκοβα εξέφρασε την μεγάλη χαρά  και τη τιμή που της έκανε ο Σύλλογος για την επίσκεψη, μίλησε για τη Κοινότητα η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 3000 μέλη και αναφέρθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ίδια και τα μέλη της Κοινότητας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας η οποία έχει παρουσία 2500 χρόνια στη περιοχή καθώς  και των εθίμων. Εξέφρασε δε το παράπονό της για την παντελή απουσία του ελληνικού κράτους.
Η χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Χ. Κτιστάκη έδωσε δύο συναυλίες. Μία στη κεντρική πλατεία της πόλης και την άλλη στον Ι.Ν της Γεννήσεως και απέδωσε άριστα και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ύφος σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων κυρίως συνθετών που άγγιξαν σαν απαλή δροσιά τις ψυχές των φίλων της Ορθόδοξης θρησκευτικής μελωδίας. Μέσα στην εκκλησία της Γεννήσεως  δημιούργησε ένα μεγαλειώδες μελωδικό και συγκινητικό ηχητικό αποτέλεσμα  προς «Δόξαν Θεού και τέρψιν ώτων ακουόντων». Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο σολίστ κ. Ι. Λεβιδιώτης με την ερμηνεία του στο «Hvalite Imya Gospodne» του D.Hristov ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.
Τα μέλη της χορωδίας είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να απολαύσουν στον Ι.Ν της Γεννήσεως υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου χορωδίες που διαμόρφωσαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα που παρέσυρε σε μέθεξη το ακροατήριο που γέμισε τις περισσότερες φορές τον περικαλλή ναό της Γεννήσεως. Μερικές από αυτές ήταν πραγματικά ασυναγώνιστες! Επίσης παρακολούθησαν και  συναυλίες με φολκλορικά τραγούδια από τις χορωδίες στη κεντρική πλατεία της πόλης.
Το πρωί του Σαββάτου τα μέλη της χορωδίας μετέβησαν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της πόλης και ακολούθως  στη πόλη Νέσσεμπαρ η οποία στην αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο ήταν γνωστή ως Μεσημβρία και η οποία λόγω της ιστορίας της και των διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από αυτή ανακηρύχτηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ  ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεωρούμενη ως «πλούσια πόλη-μουσείο». Είναι επίσης ένα διάσημο θέρετρο διακοπών στη Βουλγαρία.
Της αποστολής ηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γ. Βάνης και τη συνόδευσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χ.Σιδερόπουλος.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.