Headlines News :

130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας...

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 8 Απριλίου 2012 6:03 μ.μ.


Συνεχίζεται με επιτυχία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), η έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου με τον τίτλο «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική».
Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδας (ΙΕΕΕ) και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

Η απήχηση της έκθεσης, από τη πρωτότυπη συλλογή του Βολιώτη καθηγητή Δημήτρη Τσούμα, σηματοδοτείται από την αθρόα προσέλευση επισκεπτών αλλά και από τις άριστες εντυπώσεις που αφήνει στο κοινό. Καθημερινά, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που επισκέπτονται το Μουσείο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ομάδες τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, σχολεία, οικογένειες, ερευνητές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκδρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης Θεσσαλοί, αλλά και Ηπειρώτες -λόγω ενδιαφέροντος, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους.
Τις εντυπώσεις κερδίζει ιδιαίτερα η συλλογή του Δ. Τσούμα από σατιρικά -κυρίως ευρωπαϊκά- περιοδικά και εφημερίδες, χάρτες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες, αναμνηστικά πιάτα και έντυπα, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της Θεσσαλίας.
Η έκθεση συμπληρώνεται και με άλλα αυθεντικά εκθέματα από το αρχειακό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (φορεσιές της Θεσσαλίας, χάρτες, πιάτα, έγγραφα κλπ), επαναστατικές σημαίες θεσσαλικών περιοχών και κυρίως τη σπάνια σημαία της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας που δώρισαν οι Κωνσταντινουπολίτες Μάγνητες στο Βασιλιά Γεώργιο το 1881, η οποία στην πίσω πλευρά αναπαριστά την Αργώ με τους Αργοναύτες.
Λόγω ενδιαφέροντος η έκθεση έχει ενταχθεί στη σειρά ξεναγήσεων που οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM -Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε εκθέσεις που λειτουργούν σε Μουσεία ή άλλους χώρους της Αθήνας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2012, με ξεναγό την ιστορικό τέχνης του Ιστορικού-Εθνικού Μουσεία κ. Νατάσα Καστρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Παλαιά Βουλή ως τις 30 Απριλίου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.