Headlines News :

Το ΚΕ.Λ.Ε. συναντά τον ΠΟΝΤΟ...

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 7:45 π.μ.


με τον ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΛΙΝΑ από τον Τετράλοφο Κοζάνης 

Κυριακή, 18 Μάρτιου 2012, 11:00 π.μ.


Το ΚΕντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας υλοποιώντας ακόμη μια χρονιά έναν από τους βασικούς του στόχους, αυτόν της προώθησης της έρευνας συνεχίζει και τη φετινή χρονιά τον Κύκλο Συναντήσεων με σταθμούς στο πολιτισμό της πατρίδας μας. 
Η φιλοσοφία αυτού του κύκλου των συναντήσεων είναι η βαθύτερη γνωριμία με την παράδοση και η μεταλαμπάδευση της στις νεότερες γενιές. Ο βασικότερος όμως σκοπός είναι να αποτελέσουν ένα ερέθισμα για όλους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην ουσία της παράδοσης, να ανιχνεύσουν βήμα-βήμα την εξέλιξη της, να μυηθούν σε αυτήν, να την κατανοήσουν, να την λατρέψουν,…
Απευθύνεται σε χορευτές, χοροδιδασκάλους, σε πολιτιστικούς συλλόγους και γενικά σε όσους αγαπούν την ελληνική μας παράδοση και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς μας χορούς.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των χορών του Πόντου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τους χορέψουν και να τους μεταδώσουν σωστά, έγκυρα και δομημένα, στις νεότερες γενιές.
Συγκεκριμένα η συνάντηση περιλαμβάνει: 
-Παρουσίαση και προβολή λαογραφικών στοιχείων της περιοχής του Πόντου.
- Παρουσίαση αυθεντικών φορεσιών και των μουσικών οργάνων του Πόντου.
-Διδασκαλία των χορών του Ιστορικού Πόντου (Αργυρούπολη, Τραπεζούντα, και Ματσούκα) και η εξέλιξή τους στις περιοχές μετανάστευσης ( Νικόπολη, Καρς και Ακ νταγ Ματέν).
-Εντοπισμός των διαφορών και ομοιοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στους χορούς των περιοχών που προαναφέρθηκαν.
-Το πανάρχαιο δρώμενο των ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ - ΚΟΤΣΙΑΜΑΝΩΝ.
-Γλέντι με μουσικούς και αυθεντικούς χορευτές.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΚΕ.Λ.Ε. στη Λάρισα. Λορ. Μαβίλη 17 Α (όπισθεν Δημοτικού Ωδείου) την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012. 
Το πρόγραμμα της συνάντησης θα ξεκινήσει στις 11π.μ. και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 6μ.μ. 
Η τιμή συμμετοχής για φοιτητές - μαθητές και μέλη του ΚΕ.Λ.Ε. θα είναι στα 15 ευρώ, και στα 20 ευρώ για τους υπόλοιπους.
Όσοι ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του ΚΕ.Λ.Ε στα εξής τηλέφωνα:2410-530946 (απογεύματα μετά τις 8μμ) & κινητά τηλ. 6937007191 - 6944985042.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΛΙΝΑΣ (οργανοπαίχτης – μουσικός).
Παίζει αγγείον(άσκαυλος), λύρα και χειλιάβριν (φλογέρα) του Πόντου. Χοροδιδάσκαλος σε διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διακεκριμένο μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 
Γεννημένος στον Τετράλοφο Κοζάνης, ένα χωριό με κατοίκους εξ΄ ολοκλήρου Ποντιακής καταγωγής και μυημένος βιωματικά από μικρός στο έθιμο των ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ - ΚΟΤΣΙΑΜΑΝΩΝ, έχει να μας επιδείξει πλούτο γνώσεων και επιτόπιων καταγραφών στη γενέτειρα των προγόνων του, με τις επί σειρά ετών επισκέψεις του. Ένας μουσικός με μεράκι και μεγάλο ερευνητικό έργο. Ένας δάσκαλος – μουσικός με σημαντική προσφορά στην μουσικοχορευτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής του Πόντου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.