Headlines News :

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής...

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 7:49 π.μ.


Που μπορώ να κάνω στην Ελλάδα; 

Γράφει η Σοφία Χολέβα.


Το καλοκαίρι που μας πέρασε, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη με φουλ καύσωνα για την ορκωμοσία της φίλης μου Αικατερίνης που πήρε το πτυχίο της στη Νομική. Εκεί είχαμε μαζευτεί φίλοι και γνωστοί, κάποιους από τους οποίους είχα και χρόνια να τους δω. Πάνω στην κουβέντα. Τι κάνεις; Που είσαι; Πως περνάς; Πως άλλαξες; Που χάθηκες κλπ. Ήρθε η συζήτηση και στο μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής που έκανα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ακούς Κώστα; Η Σοφία κάνει το μεταπτυχιακό που θέλεις να κάνεις κι εσύ, του λέει ο κοινός μας γνωστός κι αφού μας συστήνει, ανοίγουμε μια μικρή κουβεντούλα περί του θέματος. Εδώ στην Ελλάδα το κάνεις, με ρωτάει ο τύπος κι αφού του εξηγώ τι και πως, με σνομπ ύφος, μου απαντάει πως εκείνος θέλει να πάει για αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία. Για την σνομπαρία δεν τον αδικώ. Έχουμε μάθει και ίσως κι έτσι να είναι, πως οτιδήποτε ξένο και ειδικά στην εκπαίδευση είναι καλύτερο. Και καλά θα κάνεις, του λέω, απλά για μένα η γλώσσα και ειδικά σε αυτό το αντικείμενο παίζει μεγάλο ρόλο, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα και θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο στο εξωτερικό.

Γλώσσα τώρααα! Ποιος τη μαμεί, μου λέει ο τυπάς. Εγώ τις τεχνικές θέλω να μάθω, δεν με ενδιαφέρει η γλώσσα. Με αυτή τη δήλωση ήδη είχα ξενερώσει και έκοψα την όποια "επικοινωνία" μαζί του. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι είσαι κι εσύ ένας επίδοξος συγγραφέας ή έστω ένας άνθρωπος που λυτρώνεται γράφοντας αλλά δεν έχεις ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και την διάθεση για να ξενιτευτείς.Τότε τι κάνεις; 

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά ελεύθερα εργαστήρια δημιουργικής γραφής κυρίως στην Αθήνα και με μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ σίγουρα θα βρεις αρκετά. Επίσης το τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πραγματοποιεί μαθήματα συγγραφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το αζημίωτο φυσικά.

Θα μου πείτε και όσοι είμαστε από την επαρχία τι κάνουμε; Πολλές σχολές παραδίδουν μαθήματα και σε διαδικτυακό περιβάλλον και έτσι μειώνεται το κόστος τουλάχιστον όσον αφορά τις μετακινήσεις. Σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, υπάρχει μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ας το ξεκαθαρίσουμε. Για να θέλεις ακόμα να κάνεις μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, σημαίνει είτε ότι έχεις πάρει υποτροφία πρώτον στο μοναδικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δημιουργικής γραφής που υπάρχει στην Ελλάδα, είτε ότι το γουστάρεις με τα χίλια δεύτερον ή τρίτον και βασικότερο, έχεις την οικονομική δυνατότητα να το κάνεις (ακριβό σπορ). Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει όλα ή κάτι από τα παραπάνω. Τι θα του προσφέρουν αυτές οι σπουδές; Άχρηστες; Όχι, αλλά ούτε και χρηστικές! Δεν θα βγεις δηλαδή στην αγορά εργασίας και θα τους λες, κοιτάχτε έχω και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή και θα τρέχουν σαν παλαβοί για να μην χάσουνε το κελεπούρι. Άρα ας το ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μια φορά, το κάνεις γιατί έχεις τρέλα στο κεφάλι και ταλέντο στο γράψιμο.

Γιατί και εκείνη η άγια μέρα να έρθει που θα δεις το βιβλιαράκι σου τυπωμένο και αξιωθείς να πάρεις χίλια βραβεία και επαίνους και καλές κριτικές ή γίνεις Μαντά ή Δημουλίδου και βγαίνεις στη Μενεγάκη και πουλάς αβέρτα στις νοικοκυρές βιβλία. Πόσοι είναι αυτοί που διαβάζουν στην Ελλάδα και με το 8% των κερδών που δικαιούσαι ως νέος, εδώ που τα λέμε και ως παλιός συγγραφέας, πότε να κάνεις απόσβεση; 

Οι φιλοδοξίες σε κάνουν να πετάς και η πραγματικότητα σε προσγειώνει. Πάρε εσύ ένα μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή, φτάσε στο σημείο να γράψεις το αριστούργημα και όσο γι αυτή τη ζωή και το πώς θα ζήσεις, ας είναι καλά τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό. Μπορείς να πλύνεις πολλά πιάτα εκεί έξω! 

Να θυμάσαι πάντα πως καλό συγγραφέα δε σε κάνουν μόνο τα μαθήματα αλλά και η πένα σου. Ζήσε, γράψε, διάβασε, ταξίδεψε, αφουγκράσου κι αν μπορείς τώρα κάνε και σπουδές τέχνης του λόγου. Εγώ τις έκανα και θα τις ξανά έκανα. 

Σοφία Χολέβα

Honors BA in Informatics and Mass Media
Master in Creative Writing
Email: sofia.choleva@gmail.com
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.