Αθήνα.
Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρέτισε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Χουβαρδάς, κάνοντας έναν απολογισμό της εξαετίας 2007-2013. Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, τις παραγωγές, τους στόχους του Εθνικού Θεάτρου στη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας το δικό του «αντίο» στους συνεργάτες του και στο κοινό.
Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρέτισε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Χουβαρδάς, κάνοντας έναν απολογισμό της εξαετίας 2007-2013. Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, τις παραγωγές, τους στόχους του Εθνικού Θεάτρου στη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας το δικό του «αντίο» στους συνεργάτες του και στο κοινό.
Ο κ. Χουβαρδάς αποχωρεί χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί το όνομα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Υπογράμμισε τις -κατά τη γνώμη του- προτεραιότητες που πρέπει να έχει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ζήτησε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό να στηρίξουν τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.
«Έγιναν όλα σωστά αυτά τα έξι χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Χουβαρδάς. «Φυσικά όχι. Και λάθη έγιναν και παραλείψεις. Όμως πάντα μέλημά μας ήταν να προλαβαίνουμε, ώστε οι επιπτώσεις των λαθών να είναι ελεγχόμενες και αναστρέψιμες και οι παραλείψεις να αναπληρώνονται από ισοδύναμες ή και ακόμα πιο αποτελεσματικές ενέργειες» είπε.
«Τα κατάφερα, τα καταφέραμε» είπε και τόνισε ότι «το Εθνικό δεν χρωστάει πουθενά. Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και ο απολογισμός είναι πλεονασματικός».
Όπως δήλωσε ο κ. Χουβαρδάς η πολιτική του Εθνικού Θεάτρου στη διάρκεια της θητείας του βασίστηκε σε εννέα πυλώνες. Ανάμεσά τους η πολυφωνία, η εξωστρέφεια, η ανανέωση, ο ανοιχτός «διάλογος» με την κοινωνία και το άνοιγμα στο εξωτερικό.
Οι αριθμοί.
Στο διάστημα από το καλοκαίρι του 2007 έως το καλοκαίρι του 2013 ανέβηκαν συνολικά 104 παραγωγές σε 20 διαφορετικές σκηνές. Το ρεπερτόριο περιελάμβανε 29 ελληνικά έργα κλασικά και σύγχρονα, 30 κλασικά ξένα έργα, 17 παραγωγές αρχαίου δράματος, 8 σύγχρονα ξένα έργα, 3 παραστάσεις χοροθεάτρου, 5 πειραματικές παραστάσεις, 5 σκηνικές συνθέσεις και 7 παραγωγές για παιδιά και νήπια.
Η πληρότητα στις παραστάσεις άγγιξε το 82.03. Οι εισπράξεις έφτασαν τα 18.372.867€, οι θεατές τους 1.259.803 και τα εισιτήρια τα 989.514.
Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία.
«Το Εθνικό Θέατρο εκτός από ισοσκελισμένους αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς εσόδων-εξόδων, παρουσιάζει από την περίοδο 2009-2010 και πλεονασματικούς απολογισμούς. Και αυτό, παρά τη μείωση της επιχορήγησης κατά 40% από το 2009 μέχρι σήμερα και την πολλές φορές ακραία καθυστερημένη εκταμίευσή της» είπε ο κ. Χουβαρδάς.
«Παρά τις δυσκολίες της κρίσης, καθώς και του ύψους και της ροής της κρατικής χρηματοδότησης, (το Εθνικό Θέατρο) κατόρθωσε να μην καθυστερήσει ούτε μία μέρα πληρωμής αμοιβών στο προσωπικό του και δεν χρωστάει σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα ή προμηθευτή χρήματα, έχει δε στις τράπεζες ένα σοβαρό ταμειακό απόθεμα δια παν ενδεχόμενο» πρόσθεσε.
Ο κ. Χουβαρδάς είπε ότι τα κόστη των παραγωγών ήταν σχεδόν πάντα εντός προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα ήταν κατά κανόνα πλεονασματικά σε σχέση με τα έξοδα.
Πρόσθεσε ότι επετεύχθη η συνολική περιστολή των δαπανών κατά 35% περίπου και η αύξηση των εσόδων -πέρα από τις εισπράξεις του από το καλλιτεχνικό έργο- κατά 12% περίπου.
Ανάμεσα στις περικοπές ήταν η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 30%, η μείωση του αριθμού των παραγωγών κατά 50%, οι περικοπές στα έξοδα παραγωγής των παραστάσεων κατά 25% περίπου, οι περικοπές στις αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών κατά 20%, περικοπή των εξόδων της Δραματικής Σχολής στα απαραίτητα για τη λειτουργία της.
Από τις χορηγίες δήλωσε ότι το θέατρο είχε έσοδα πάνω από 1.200.000€.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του, ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του.
«Προτεραιότητα του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να είναι η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού» είπε.
Οι εκκρεμότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χουβαρδάς είναι:
- Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του ΡΕΞ, μέσω της επέκτασης του ήδη ενταγμένου και εκτελούμενου στο ΕΣΠΑ έργου, καθώς και η αναβάθμιση της Παιδικής Σκηνής μέσα από την «έξοδό» της από το υπόγειο του ΡΕΞ, και την εγκατάστασή της στο ισόγειο, αφού αποδοθεί, μετά τις νομικές διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και το ισόγειο στο Εθνικό Θέατρο.
- Η μεταφορά της Δραματικής Σχολής σε μεγαλύτερο κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.
- Η πλήρης ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των τεχνικών εργαστηρίων και αποθηκών του Ρουφ μέσω ένταξης στο ΕΣΠΑ.
- Η συνέχιση της συστηματικής παρουσίας του Εθνικού Θεάτρου στο εξωτερικό, συνδυασμένη με τη θεσμική εξασφάλιση της κρατικής υποστήριξης προς τον σκοπό αυτό και η αξιοποίηση της ετοιμοπόλεμης «Οδύσσειας» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουΐλσον.
- Η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού του Εθνικού Θεάτρου (βίντεο, φωτογραφίες, προγράμματα, δημοσιεύματα, κ.α) για τις παραστάσεις από το 2006 και έως σήμερα, που ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και των διαδικασιών ένταξης της καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου στο ΕΣΠΑ.
«Είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν την αμέριστη στήριξή τους και όλοι μαζί να συνεργαστούν για το καλό του Εθνικού Θεάτρου» είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στον διάδοχό του.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος του απολογισμού της θητείας του, έκανε τον Γιάννη Χουβαρδά να συγκινηθεί.
ΠΗΓΗ: news.in.gr
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...