Headlines News :

Το Καρναβάλι της Σκύρου.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 4:41 π.μ.

Βόλος.

16 - 19 Μαρτίου 2013. 

Εκδρομή στη Σκύρο διοργανώνουν οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για το τριήμερο της Αποκριάς (16 με 19 Μαρτίου 2013) όπου στον κεντρικό δρόμο και στα σοκάκια της Χώρας αναβιώνει το μοναδικό και ιδιόμορφο καρναβάλι φημισμένο για το κέφι και τη ζωντάνια του. Αυτή η ζωντάνια οφείλεται σε ένα έθιμο, την τριάδα των μεταμφιεσμένων, τον «γέρο», την «κορέλα» και τον «φράγκο». Οι μεταμφιεσμένοι σχηματίζουν ομίλους του χωριού δίνοντας ζωντάνια και μυστηριακή χαρά στον κόσμο.

Η τριάδα κατά κανόνα αποτελείται από άντρες μεταμφιεσμένους διότι οι γυναίκες απαγορεύονται να συμμετέχουν σε αυτό το έθιμο.

Στο νησί της Σκύρου, από την αρχή του τριωδίου πριν αρχίσει η περίοδος νηστείας που οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κάθε Σαββατοκύριακου κατά τη διάρκεια καρναβαλιού, το έθιμο του νησιού απαιτεί το "Γέρο" και τη "Κορέλα" (άντρας ντυμένος με Σκυριανά γυναικεία ρούχα) για να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή.

Ο "Γέρος" φορά την τσοπάνικη κάπα, μαύρου χρώματος, γυρισμένη ανάποδα για να είναι απέξω το μαλλιαρό μέρος και να φαίνονται οι μακριές τρίχες. Η κουκούλα του "καπότου" σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα. Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα από προβιά μικρού γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια. Στη μέση ζώνεται καμιά πενηνταριά τσοπάνικα κουδούνια (τα οποία μπορεί μαζί να ζυγίζουν μέχρι 50 κιλά) που στερεώνονται από τους ώμους και στο χέρι κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι στολισμένο στη λαβή με αγριολούλουδα. Κάτω φοράει άσπρο μάλλινο κοντοβράκι των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες χωρίς πέλμα και πέτσινα σανδάλια.

Ο Γέρος προχωράει με ρυθμικούς βηματισμούς κουνώντας την μέση έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα στην μέση να δίνουν ήχους φοβερούς, αλλά ρυθμικούς και εναλλασσόμενους. Ο Γέρος συνοδεύεται από άλλο νέο ντυμένο με Σκυριανή γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα, την Κορέλα, που έχει στο χέρι του ένα μαντήλι που το κουνά χορεύοντας γύρω από αυτόν. Το τρίτο πρόσωπο της Σκυριανής Αποκριάς είναι ο Φράγκος. Φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού, και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του. Αυτή η μεταμφίεση είχε την πρόθεση να γελοιοποιήσει όλους εκείνους από το νησί που εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ενδυμασία και προτίμησαν το δυτικό παντελόνι (τα Φράγκικα).

Όταν η ομάδα περιέλθει τους δρόμους και τελειώσει τις επισκέψεις της στα συγγενικά και φιλικά σπίτια, όπου πηγαίνει για να ξεκουραστεί και να κεραστεί, συνηθίζεται ν' ανεβαίνει μέχρι το Κάστρο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Άη Γιώργη, του πολιούχου του νησιού. Κατόπι, ενώ ο Γέρος ξεκουράζεται, η Κορέλα του τραγουδά, τραγούδια Σκυριανά, εγκωμιάζοντας τις αρετές και τις ιδιότητες του. Η προέλευση αυτού το εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου και πολλοί μελετητές θεωρούν ότι έχει διονυσιακές ρίζες, ένα απομεινάρι των αρχαίων διονυσιακών εορτασμών.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού επιμένουν ότι ο Γέρος και η Κορέλα έρχονται κάθε χρόνο να υπενθυμίσουν στους Σκυριανούς μια φυσική καταστροφή που κατάστρεψε όλα τα κοπάδια του νησιού, όπου ένας βοσκός με τα κουδούνια των προβάτων και των αιγών του πήγε στο χωριό να προειδοποιήσει τους άλλους για τη καταστροφή.

Info:

Αναχώρηση το Σάββατο 16 Μαρτίου και επιστροφή την Τρίτη 19 Μαρτίου.
Τιμή συμμετοχής 130 (μεταφορικά, εισιτήρια πλοίου & 3 διανυκτερεύσεις).

Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.