Headlines News :

Η τελευταία νύφη.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 1:19 π.μ.

Βόλος.

8 - 16 Μαρτίου 2013.

Έκθεση έργων ζωγραφικής του Αστέρη Γκέκα με τίτλο «Η τελευταία νύφη» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 8 μμ. στη «Χάρτα». 

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Μαγνησίας με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου «Χάρτα» διοργανώνουν την παραπάνω έκθεση. Πρόκειται για μια μεγάλη νέα καλλιτεχνική δημιουργία, ένα προσωπικό–εικαστικό ανθολόγιο-εικονολόγιο του Αστέρη Γκέκα εμπνευσμένο από 69 σύγχρονες γυναίκες ποιήτριες της Κύπρου. Η νέα αυτή συλλογή θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Βόλο με την παρούσα διοργάνωση και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στη Λευκωσία για να εκτεθεί στο «Αrtos Art» και από εκεί στην αρχαία Πύδνα των Πιερίων και στο αρχαίο «Δίον» το καλοκαίρι.

Ετσι ξεκινά από την πόλη μας ένας κύκλος πορείας των «Κυπρίων γυναικών» του Γκέκα, που όρθιες και περήφανες ως ιστία πορεύονται αφηγούμενες τα πάθη τους και τις ιστορίες τους, διακηρύσσοντας σαν τραγούδι τον ευχετήριο αγωνιώδη λόγο τους και προσμένοντας το αίσιο μέλλον του Τόπου τους. Στην εκδήλωση των εγκαινίων ποιήματα των Κυπρίων λογοτεχνών θα διαβάσει η Έλενα Ψαραλίδου-Φιλιππιτζή.

Για τη θεματική αυτή, που είναι απόλυτα εμπνευσμένη με τον ποιητικό λόγο των Κυπρίων γυναικών λογοτεχνών και διανοούμενων ο Αστέρης Γκέκας σημειώνει: «Η Κύπρια γυναίκα είναι μια γυναίκα που δέχτηκε όλη την ομορφιά του τόπο της, όλες τις χαρές της ζωής, της ελπίδας, όλο το δάκρυ του ξεριζωμού, όλη την πίκρα της αδικίας όλη τη δύναμη της επιμονής και όλο τον γλυκασμό των ονείρων της για το αίσιο μέλλον. Είδα την ποιήτρια ισχνή, ραδινή να απαγγέλει και να φωτίζει ως φάρος όλο το νησί στο Βόρειο Ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα στην Καρπασία. Είδα τις ποιήτριες σε πορεία ή λιτανεία ή διαμαρτυρία να ξεκινούν από την Αιγιαλούσα και να κατευθύνεται στον Άγιο Θύρσο να κρεμάσουν τα τάματά τους στο δέντρο με το τάμα στο προαύλιο της δακρυσμένης εκκλησίας».

Γνήσιος και πηγαίος καλλιτέχνης ο Αστέρης Γκέκας, που ζει και εργάζεται στο Βόλο, συνδυάζει μια ιδιότυπη ζωγραφική – μικρογλυπτική σε ξύλο, δημιουργώντας με τα έργα του περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις. Ο Αστέρης Γκέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μαθήτευσε κοντά στον γλύπτη Νίκο Μιχελιδάκη. Το 1958 ιδρύει το εργαστήρι ξυλογραφιών “Δημήτρης Γαλάνης” και εκτός των χαρακτικών, δημιουργεί έργα με κυρίαρχο υλικό το ξύλο. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Ο Γκέκας, όπως υπογραμμίζει ο γνωστός τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης «Σπάνια εκθέτει πίνακες με τη συμβατική έννοια της λέξης. Κατά κανόνα πρόκειται για αντικείμενα - εργαλεία μαστόρων ή του σπιτιού τα οποία ζωγραφίζει με πολύχρωμες κουκίδες που συχνά καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια., δημιουργώντας ένα νέο «δέρμα»….. οι πινελιές αυτού του ζωγράφου μοιάζουν με δυναμικές εκφράσεις ψυχής σας από επίμονο καλέμι γλύπτη ή χαράκτη, σημάδια που διαμορφώνουν τη νέα φόρμα μεθοδικά μεν αλλά και με εσωτερική ορμή, ασυγκράτητη, πρωτόγονη. Το βιομηχανικό αντικείμενο ή εργαλείο μετατρέπεται σε νέο όργανο, αναζωογονημένο από την εικαστική δράση του Γκέκα, μια νέα ζωή που αξιώνει να επιβληθεί στην προηγούμενη φόρμα και να πανηγυρίσει αυτή τη μαγική της ικανότητα». Ο Γκέκας είναι ένας καλλιτέχνης που έχει κατορθώσει με μέσα λιτά να ξεπεράσει τα όρια της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να αποκτήσει φήμη διεθνή, με τεχνοτροπίες και εφευρετικότητα που πατάει εξίσου στον κλασικισμό, τον βυζαντινισμό και την αρχαιότητα, αλλά επίσης στο "ethnic" και στην ελληνικότητα, συνδυάζοντάς τα όλα με μαεστρία, επιλέγοντας ατραπούς που τον οδηγούν σε μια σημερινή γλώσσα νεομοντερνισμού, με εντελώς ιδιότυπο ύφος που τον χαρακτηρίζει. 

Η έκθεση του Αστέρη Γκέκα θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά, σύμφωνα με το ωράριο καταστημάτων, εκτός Κυριακής.

Info:
Η τελευταία νύφη.
8 - 16 Μαρτίου 2013, ωράριο καταστημάτων.
Χάρτα, Σκενδεράνη 16Β, Βόλος.
Είσοδος Ελεύθερη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.