Headlines News :

Κούκλες και Μαριονέτες.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 2:53 π.μ.

Βόλος.

Έως 27 Απριλίου 2013.

Παρατείνεται έως και το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου η έκθεση με κούκλες και μαριονέτες που λειτουργεί από τις 22 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».


Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνωρίζει η έκθεση και της συνεχούς προσέλευσης παιδιών Δημοτικών και Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής αλλά και εκτός των ορίων της Μαγνησίας. Η έκθεση με κούκλες και μαριονέτες - δημιουργίες παιδιών που μετέχουν στο Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου. Η έκθεση λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης όπου γίνεται ξενάγηση από ειδικούς παιδαγωγούς οι οποίοι μαζί με τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες αλλά και τις δικές τους κούκλες και μαριονέτες. Με την παράταση της λειτουργίας της έκθεσης θα συνεχιστούν και τα εργαστήρια κατασκευής κούκλας και μαριονέτας που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, έπειτα από προσυνενόηση με τη γραμματεία του Κέντρου Τέχνης προκειμένου ο αριθμός των παιδιών να μην ξεπερνά τις δυνατότητες δημιουργίας και συνεργασίας.

Η έκθεση με κούκλες και μαριονέτες περιλαμβάνει κούκλες και σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών του τμήματος Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη. Επιπλέον παρουσιάζονται και οι σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν για τις θεατρικές παραστάσεις «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας». Όλες οι δημιουργίες κατασκευάστηκαν με υλικά ευτελή και πυξίδα τη φαντασία αλλά και την έμπνευση από μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που έστησαν το δικό τους κουκλοθέατρο με τις δικές τους κούκλες. Κι είναι κούκλες και διάφορες και διαφορετικές: δακτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες και γαντόκουκλες και βέβαια μαριονέτες που ταξίδεψαν μαζί τους σε παραμύθια και ιστορίες.

Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζονται εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις με πρωταγωνιστές τις κούκλες – ήρωες των δύο παραστάσεων, της «Λιλιπούπολης» και των «Δραπετών της Σκακιέρας» όπως καταγράφηκαν από το φακό του Λευτέρη Πλαβού που αναζήτησε το «Είναι» - την υπόσταση αλλά και το «Εγώ» - την ύπαρξη της κούκλας, κάθε κούκλας, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά άλλοτε ως εικόνα - πορτραίτο και άλλοτε ως δημιουργία – πλαίσιο ικανό να συνομιλήσει επάξια με έργα της σύγχρονης Τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro. Πρόκειται για φωτογραφίες που τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής και διεισδύουν στη ματιά της κούκλας όπου αποτυπώνεται η ψυχή της που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλη επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική υπόστασή της.Η έκθεση, μετά τη θερμή υποδοχή στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς όπου παρουσιάστηκε για δύο μήνες, μεταφέρθηκε στο Βόλο όπου την επισκέφθηκαν μικροί και μεγάλοι, ενώ έγιναν και ειδικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες επισκέψεις μαθητών. Εξάλλου, πολλοί είναι οι μαθητές που επισκέφθηκαν την έκθεση στο πλαίσιο της εκδρομής που πραγματοποιούν με τα σχολεία τους από περιοχές μακρινές αλλά και κοντινές. Σημειώνεται ότι για οργανωμένες επισκέψεις απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 24210 31701. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τις δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια με τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη για την κατασκευή δακτυλόκουκλων που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

Info:
Κούκλες και Μαριονέτες.
Έως 27 Απριλίου 2013.
Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, Βόλος.
Είσοδος Ελεύθερη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.