Headlines News :

Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 11:30 π.μ.

Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ έχει κατακτήσει δόξα, χρήματα και πολλούς άντρες στην πολυετή καριέρα της η οποία πηγαίνει πίσω στο χρόνο στη δεκαετία του 1940. Γεννήθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή.

Έχει παντρευτεί 8 φορές (δύο φορές με τον σταρ του σινεμά Ρίτσαρντ Μπάρτον), ενώ απέκτησε την φήμη της αντροχωρίστρας στο Χόλιγουντ μιας και υπήρξε το τρίτο πρόσωπο σε πολλούς γάμους.

Γεννημένη το 1932, στο Hampstead της Αγγλίας, η Elizabeth ήταν το δεύτερο παιδί του Francis Taylor, ενώ Αμερικανού γκαλερίστα και της γυναίκας του Sara Sothern, η οποία ήταν πρώην ηθοποιός. Η Elizabeth Rosemond Taylor μετακόμισε με την οικογένειά της στο Los Angeles πριν ξεκινήσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Σε ηλικία 9 ετών η Ελίζαμπεθ Τέιλορ θεωρείται παιδί θαύμα και υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με την Universal Studios, κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη με την ταινία There's One Born Every Minute το 1942 και όλοι μιλούν γι' αυτήν. Αμέσως μετά υπογράφει συμβόλαιο με την MGM και η καριέρα απογειώνεται. 

Το 1944 στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, η Ελίζαμπεθ έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία National Velvet. Στη ταινία αυτή εδραιώθηκε ως η πανέμορφη κοπέλα με τα βιολετί μάτια. Πέντε χρόνια αργότερα την βλέπουμε στον πρώτο της ενήλικο πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Conspirator.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν ήδη 18 χρονών όταν παντρεύτηκε για πρώτη φορά τον μεγιστάνα των ξενοδοχείων Nicky Hilton τον Μάιο του 1950. Ήταν ο πρώτος από τους επτά συνολικά συζύγους που είχε και ο γάμος τους διήρκησε λιγότερο από εννιά μήνες. Ο δεύτερος γάμος της τελέστηκε το 1952 με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό της Βρετανό ηθοποιό Michael Wilding με τον οποίο απέκτησε δύο γιους. Στις 30 Ιανουαρίου 1957 το ζευγάρι χώρισε και μετά από τρεις μέρες η απίθανη Ελίζαμπεθ βρήκε παρηγοριά στον νέο της άντρα τον κατά 24 χρόνια μεγαλύτερό της κινηματογραφικό παραγωγό Mike Todd στο Ακαπούλκο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την Elizabeth "Liza" Todd. 

Η πανέμορφη ηθοποιός απέσπασε το πρώτο της Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού το 1957 για την ερμηνεία της στην ταινία Raintree County. Τέσσερις μέρες πριν από την απονομή σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο σύζυγός της Mike Todd στο Μεξικό.

Το 1959 η προσωπική ζωή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αφού ήταν η αιτία για τον χωρισμό του τραγουδιστή Eddie Fisher με την σύζυγό του ηθοποιό Debbie Reynolds. Η θρυλική ηθοποιός που ήταν πειρασμός για κάθε άνδρα και απειλή για κάθε γυναίκα έγινε και πάλι νυφούλα!

Ήταν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Κλεοπάτρα όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματα με την υγεία της. Αναγκάστηκε να μπει εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τραχειοτομή για να σωθεί.

Η ταινία Κλεοπάτρα θεωρείται από τις πιο ακριβές παραγωγές που έχουν γυριστεί και με την ταινία αυτή η Ελίζαμπεθ Τέιλορ θεωρείται μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Το αστέρι του Χόλιγουντ ζήτησε ένα εκατομμύριο δολάρια για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία η Βασίλισσα του Νείλου και της τα έδωσαν χωρίς κουβέντα. Στα γυρίσματα αυτής της ταινίας έγινε η μοιραία συνάντηση με τον πέμπτο σύζυγό της και θυελλώδη έρωτα της τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Ωστόσο, η ταινία δεν είχε τις προσδοκώμενες αποδοχές. Το 1963 συμπρωταγωνίστησε και πάλι με τον Μπάρτον το 1963 και το διαζύγιό της με τον Eddie Fisher δεν άργησε να έρθει. Χώρισε τον Μάρτιο του 1964 και εννιά μέρες μετά (όπως συνήθιζε άλλωστε) παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. 

Είχε προταθεί για Όσκαρ πέντε φορές και το είχε κερδίσει για την ερμηνεία της στις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» (1960) και «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (1966). Από τις πιο γνωστές ταινίες της είναι η «Κλεοπάτρα», μια από τις ακριβότερες παραγωγές του Χόλιγουντ, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Ρίτσαρντ Μπάρντον με τον οποίο μοιράστηκε μια θυελλώδη σχέση (τον είχε παντρευτεί δύο φορές).

Όταν η Τέιλορ γνώρισε τον Μπάρτον είχε ήδη ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας ως νύφη τέσσερις φορές και μέχρι το τέλος της ζωής της έκανε συνολικά οκτώ γάμους, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το απόγειο της κινηματογραφικής της καριέρας ήταν στις δεκαετίες '50 και '60 και στις πιο αξιόλογες ταινίες της συγκαταλέγονται επίσης τα «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Ο γίγας» (1955).

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Τα «ωραιότερα μάτια» του παγκόσμιου κινηματογράφου, έκλεισαν στο νοσοκομείο του Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. 

Η αξέχαστη σταρ πέθανε έχοντας δίπλα της τα τέσσερα παιδιά της και αφού είχε νοσηλευτεί έξι εβδομάδες πριν με προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας. Ο γιος της Μάικλ Γουάιλντινγκ δήλωσε: «Η μητέρα μου ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που έζησε την πιο πλήρη ζωή, με μεγάλο πάθος, χιούμορ και αγάπη. Παρότι η απώλειά της είναι αποκαρδιωτική για εμάς που βρεθήκαμε κοντά της και την αγαπήσαμε τόσο πολύ, θα αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης η παντοτινή συνεισφορά της στον κόσμο».

Πηγή: ipanic.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.