Headlines News :

Σύλλογος φίλων Έννιο Μορικόνε.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 4:24 π.μ.

Λάρισα.

Ο μοναχικός καβαλάρης με το πάντσο, το λεπτό πουράκι και το γρήγορο τράβηγμα πιστολιού, ήταν και στις τρεις ταινίες γουέστερν- σταθμούς ο Κλιντ Ίστγουντ.

Σκηνοθέτης ο Σέρτζιο Λεόνε και η εκπληκτική μουσική, που τον έκανε γνωστό και στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '60, του επίσης Ιταλού Έννιο Μορρικόνε.


Σήμερα 85 χρόνων, ο ακούραστος συνθέτης, εξακολουθεί και γράφει μουσική και το σημαντικότερο, ήδη θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται...Λαρισαίος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε Ελλάδας (Associazone culturale Greca degli amici di musica di Ennio Morricone), με έδρα τη Λάρισα είναι πραγματικότητα και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου. Μετράει πάνω από 220 μέλη σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς δέχεται καινούρια...

Ιδρυτής και πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ και φυσικά «τρελός» με τη μουσική του Ιταλού συνθέτη ο κ. Κώστας Παπακώστας, από τους πιστούς ακροατές των έργων του Μορρικόνε, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, για να παρακολουθήσει συναυλίες του! Τον είδε σε πολλές πόλεις του πλανήτη, σε ζωντανές συναυλίες: Τόκιο, Μιλάνο, Παρίσι, Αθήνα, Πράγα, Βενετία, Λονδίνο κι αλλού. Για πρώτη φορά στην Αθήνα κι έπαθε σοκ... Για τον σύλλογο και τη λατρεία του για τον Μορρικόνε και τη μουσική του ο κ. Κων. Παπακώστας σχεδιάζει την πρώτη εκδήλωση στη Λάρισα, φέτος τις ημέρες του Πάσχα και για το καλοκαίρι προβολές ταινιών με μουσικές του. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να έρθει στη Λάρισα, η πιανίστρια της ορχήστρας του συνθέτη Gilda Botta. Ετοιμάζεται να πάει σε συναυλία που θα δώσει ο συνθέτης στη Χιλή! Ο Μορρικόνε διαθέτει ορχήστρα με 260 μουσικούς και διευθύνει ο ίδιος τη συμφωνική ορχήστρα της Ρώμης. Σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα μέλη της ορχήστρας, γιατί, λόγω ηλικίας δεν μετακινείται εύκολα. Ακόμα όμως γράφει μουσική, με έδρα τη Ρώμη, όπου κατοικεί μόνιμα! Έγραψε περίπου 500 έργα (soundtrack), από τα οποία μόνο το 7% είναι μουσικές γουέστερν.

Τι λέει ο πρόεδρος του συλλόγου: Ο Έννιο Μορρικόνε είναι ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός συνθέτης με 500 σάουντρακ κινηματογράφου και 100 συνθέσεις σοβαρής μουσικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών και όλων των ειδών. Φημίζεται για την εργατικότητά του και τη μουσική του αισθητική, που είναι αριστουργηματική. Καθημερινά σηκώνεται στις 5 το πρωί και συνθέτει ως το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα ηχογραφεί στο στούντιό του. Καθοριστική ήταν η συνεργασία του με τον Σέρτζιο Λεόνε (απεβίωσε το 1989), με το A fistful of dollars, γνωστό στην Ελλάδα ως «Για μια χούφτα δολάρια», όπου και κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του «λογκ πλέι». Ξεκίνησε την πορεία του το 1961, ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, με σπουδές κλασικής και σύγχρονης μουσικής και τα έργα του θεωρούνται πολύ υψηλού επιπέδου.

Μερικά έργα του, σταθμοί: Το θρυλικό γουέστερν The good, the bad and the ugly 1966, Once upon a time in the west 1968, Sacco e Venzetti 1970, Le professionnel 1981, Marco Polo 1983, Once upon a time in America 1984, The mission 1986 και φυσικά πολλές άλλες. Όσο για σκηνοθέτες, που συνεργάστηκε, ενδεικτικά οι: Παζολίνι, Πολάνσκι, Μπράιαν ντε Πάλμα, Τορνατόρε κ.λπ.

Στους σκοπούς του σωματείου είναι: Η έρευνα, μελέτη και καταγραφή της μουσικής του Ennio Morricone, η ίδρυση βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης και εν γένει αρχείου του συνθέτη, αποτελούμενο από δίσκους, φωτογραφίες, παρτιτούρες και γενικά κάθε τι που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη μουσική του, η προώθηση ανά την Ελλάδα της μουσικής του και η εν γένει η ενημέρωση σε σχέση με τη μουσική του συνθέτη, ακόμη και με την τύπωση διαφόρων εντύπων, ημερολογίων κ.λπ. και η οργάνωση συναυλιών, ρεσιτάλ, πάρτι, συνεστιάσεων και εν γένει φεστιβάλ ανά τη χώρα με θέμα τη μουσική του Ennio Morricone.

Τα γραφεία του συλλόγου στη Λάρισα είναι στην οδό Μανωλάκη 6 και ανοίχτηκε βιβλίο μελών για εγγραφές. Το τηλέφωνο του προσωρινού προέδρου κ. Κ. Παπακώστα είναι 6940-938.038.

Πηγή: Eφ. Ελευθερία (Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.