Headlines News :

Το... αρχαιότερο άστρο σε ολόκληρο το Σύμπαν!

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 3:51 π.μ.

Το αρχαιότερο άστρο σε ολόκληρο το Σύμπαν ονομάζεται "HD 140283" και οι αστρονόμοι που το μελετούσαν για περισσότερο από έναν αιώνα, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοσμικό... υπερήλικο.

Το άστρο που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη καθώς απέχει 186 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, έχει ηλικία τουλάχιστον 13,2 δισ. ετών, γεννήθηκε επομένως λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη!


"Πιστεύουμε ότι το άστρο αυτό είναι το αρχαιότερο γνωστό στο Σύμπαν για το οποίο υπάρχει ακριβής μέτρηση της ηλικίας" αναφέρουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που έκαναν την ανακάλυψη.

Για να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ηλικία του άστρου, το οποίο , οι αστρονόμοι αξιοποίησαν το γεγονός ότι η φωτεινότητα των άστρων αλλάζει στην πορεία της ζωής τους.

Συγκεκριμένα το "HD 140283" βρίσκεται σε μία φάση στην οποία αρχίζει να εξαντλεί το υδρογόνο στον πυρήνα του και να λάμπει ασθενικά και αυτή ακριβώς η μείωση της φωτεινότητας αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της ηλικίας του.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ακριβείς μετρήσεις της απόστασης του άστρου και της λαμπρότητάς του, οι ερευνητές υπολόγισαν πόση είναι η πραγματική εκπομπή ακτινοβολίας του.

Και από το νούμερο αυτό κατέληξαν τελικά σε μία ηλικία 13,9 δις. ετών, συν ή πλην 700 εκατ. χρόνια.

Στην πραγματικότητα, το άστρο δεν μπορεί να είναι 13,9 δισ. ετών, αφού το Σύμπαν είναι νεαρότερο, με ηλικία 13,77 δισ. ευρώ.

Είναι όμως τουλάχιστον 13,2 δισ. ετών, σύμφωνα με το περιθώριο σφάλματος και πιθανώς αρκετά αρχαιότερο.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.