Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά, νέους και ενήλικες στα Τρίκαλα.
Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 15 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλλει στην διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών και των νέων.
Η παιδαγωγική του διάσταση ήταν από την αρχή συγκεκριμένη: «Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου αφορά όλους τους μαθητές, αφού στόχος του είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο χώρο των Τεχνών και του θεάτρου, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας μ’ όλες τις μορφές έκφρασης που η σύγχρονη παιδαγωγική προτείνει για την συγκρότηση της προσωπικότητάς τους».
Οι θεματικές ενότητες του είναι οι εξής:
· Παιδαγωγικού Εργαστήριου Θεάτρου (για μαθητές):
§ Κίνηση και Έκφραση (αυτοσχεδιασμοί, παντομίμα, σκηνική έκφραση)
§ Λόγος και Έκφραση (δραματοποίηση)
§ Θεατρική αγωγή (υποκριτική, θεατρική δράση, θεατρική παράσταση)
Ήδη εκατοντάδες μαθητές και νέοι έχουν απολαύσει αυτή την υπέροχη εμπειρία και μάθηση και απέκτησαν σημαντικά εφόδια για την προσωπική τους εξέλιξη. Επιπλέον κάποιοι από αυτούς παρακολουθούν ήδη ανώτερη θεατρική εκπαίδευση παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους σπουδές τους.
· Το Θεατρικό Εργαστήρι για τους νέους - ενήλικες (18-35 ετών).
Απευθύνεται σε νέους που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου, να εκφραστούν μέσα απ’ αυτή και να επικοινωνήσουν μέσα από την δυναμική της ομάδας.
Στο Εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν όσοι ενδιαφέρονται για την υποκριτική αλλά και τους άλλους τομείς του θεάτρου: σκηνογραφία, ενδυματολογία, μουσική, οργάνωση.
Από τη προηγούμενη χρονιά τα Θεατρικά Εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου διεύρυναν τις θεματικές τους ενότητες: Εργαστήρι «Παραμυθιού», Εργαστήριο «Σκηνογραφίας», και Εργαστήριο «Το Θέατρο του καταπιεσμένου», και από φέτος προστίθεται το Παραμυθόδραμα(αφήγηση, θέατρο σκιών, κούκλες) προσφέροντας νέες γνώσεις, εμπειρίες και διεξόδους στα παιδιά και τους νέους της πόλης μας.
· Εργαστήρι Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας.
Με διαδικασίες, κατάλληλες για την κάθε ηλικία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη Σκηνογραφία και Ενδυματολογία. Μπαίνουν σε διαδικασίες κατανόησης της έννοιας του χώρου και των τριών διαστάσεων. Επίσης, έρχονται σε επαφή με υλικά και τεχνικές της ενδυματολογίας, ενώ μαθαίνουν το πώς τα υλικά αυτά μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, διαφορετικό, παράγοντας με αυτό τον τρόπο νέες κατασκευές.
· Εργαστήρι Παραμυθιού.
Για δεύτερη χρονιά φέτος, θα λειτουργεί τη τελευταία εβδομάδα του μήνα, το Εργαστήρι Παραμυθιού με ιστορίες της προφορικής παράδοσης να ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους.
Το μαγικό παραμύθι, λόγος παγκόσμιος, λόγος αρχέγονος, λόγος που παρηγόρησε πολλούς, σήμερα, την εποχή της εικόνας, όπου ο άνθρωπος δεν βρίσκει χρόνο για να ακούει και να συνθέτει ο ίδιος τις εικόνες της ψυχής του, σήμερα λοιπόν, το παραμύθι αναβιώνει μέσα από προγραμματισμένες αφηγήσεις και από προσεγγίσεις ερμηνείας του αλληγορικού του λόγου.
· Εργαστήρι «Το Θέατρο του Καταπιεσμένου».
Το Θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μια κοινωνική και πολιτική πράξη. Ο εμπνευστής του είναι ο Βραζιλιάνος Augusto Boal (1931-2009). Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου που έχει εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιείται από πολλές ακτιβιστικές ομάδες ως εργαλείο κοινωνικής ζύμωσης ιδεών και εύρεσης λύσεων σε πραγματικά προβλήματα που αφορούν πραγματικούς ανθρώπους. Μέσα από τα εργαλεία που μας δίνει η τέχνη του θεάτρου ο καθένας μπορεί να εκφράσει δικά του προβλήματα αλλά και δικές του διεξόδους.
· Εργαστήρι παραμυθόδραμα (Θέατρο σκιών - κούκλες - αφήγηση).
Η καλλιτεχνική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Παιδιών και Εφήβων των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τα θεατρικά Εργαστήρια του Δημοτικού Θέατρου Τρικάλων θα παραστήσει με τις μεθόδους του θεάτρου σκιών και του κουκλοθεάτρου μια θεατρική διασκευή του παραδοσιακού παραμυθιού “Ο Σπανός κι οι Δράκοι”, όπως αυτό αποτυπώνεται στη συλλογή “Παραμύθια της Θεσσαλίας” της Μαρούλας Κλιάφα. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθούν εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά.
Τα Εργαστήρια θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στο Μύλο Ματσόπουλο στα γραφεία του Δημοτικού Θεάτρου (τηλ. 24310 20000) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Αναλυτικά για τα Εργαστήρια και τις Παραστάσεις στην ιστοσελίδα theatrika-ergastiria.blogspot.com.
Καλλιτεχνικός Δ/ντής: Στέφανος Νταλάσης.
Εμψυχωτές των Εργαστηρίων:
Θεατρικής Έκφρασης: Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Χριστίνα Κρίθαρη, Αρτέμιος Αρκουμάνης.
Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας: Κέλλυ Βαρσάνη.
Θεάτρου του Καταπιεσμένου: Χριστίνα Κρίθαρη.
Παραμυθιού: Μαρία Κατσανούλη.
Παραμυθόδραμα: Μαρία Μπαρμπατσάλου, Δήμητρα Γιοβάνη, Ρίτσα Τσουκαλά Κατερίνα Διπλάρη, Όλγα Μητσοπούλου.
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...