Headlines News :

«Ψυχής περιβόλι».

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 7:48 π.μ.

Εγκαινιάστηκε χθες Παρασκευή στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η έκθεση έργων του καταξιωμένου ζωγράφου της πόλης Παλαιολόγου Θεολόγου, που θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου 2012.

Είκοσι δύο χρόνια μετά από την πρώτη του αναδρομική στον ίδιο χώρο, ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου θα εκθέσει δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας με το γενικό θέμα «Ψυχής περιβόλι». Πρόκειται για έργα που τα χαρακτηρίζει ο γνωστός λυρισμός του ζωγράφου και που κυριαρχούνται αυτή τη φορά από την αρμονία των γαλάζιων χρωμάτων και τη γνώριμη ευαισθησία χρωματικών τόνων και διαφαινόμενων μορφών. Η έκθεση ακολουθεί, τρία χρόνια μετά, την μεγάλη αναδρομική-τιμητική έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του Δήμου Νέας Ιωνίας, που παρουσίαζε όλα τα στάδια της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη.


Η παρούσα έκθεση διοργανώνεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού Πολιτισμού(ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου και ανοίγει το ετήσιο πρόγραμμα των εικαστικών εκθέσεων - παραγωγών της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Ο Π. Θεολόγου εμφανίζεται ως ζωγράφος το 1961 και το έργο του έχει πανελλαδική απήχηση. Ο Παλαιολόγος Θεολόγου γεννήθηκε το 1930 στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Oι γονείς του ήταν Μικρασιάτες, ο πατέρας του από το Αϊβαλί και η μητέρα του από το Τσανάκαλε, ενώ η κλίση του στην ζωγραφική εκδηλώθηκε από τα πρώτα σχολικά χρόνια. Στο γυμνάσιο διέκρινε το πάθος του ο καθηγητής του, ο γλύπτης Τσουκνιδής.
Στα 19-20 περίπου χρόνια του άρχισε να κάνει επιγραφές στο εργαστήριο του ζωγράφου Νίκου Σάββα και παρακολουθούν τη δουλειά του οι ζωγράφοι Ανέστης Θεοδοσόπουλος και Κώστας Ζήσης. Στα 1950-53 ζούσε φιλοτεχνώντας επιγραφές και μεγάλα διαφημιστικά πανώ για το εργοστάσιο Ματσάγγου και το βερνίκι Κάμελ για διάφορα κτήρια.
Στα 1954-55 ο Θεοδοσόπουλος έδειξε τη δουλειά του στη ζωγράφο Ντόρα Λιβανού που είχε τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και δίδασκε τότε και η ίδια τον παρότρυνε να συνεχίσει και τον γνώρισε στον Κίτσο Μακρή. Το 1961 έστειλε τρία έργα του στην Πανελλήνια έκθεση του «Ζαππείου». Μετά το 1961 συστήθηκε στην Αθήνα ένα σωματείο αριστερών καλλιτεχνών με το όνομα «Πρωτοπορία». Φοιτητές από τη Σχολή Καλών Τεχνών έκαναν εκθέσεις με κριτική επιτροπή τους καθηγητές της Σχολής και ζητούσαν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Έστειλε 3 έργα, τα οποία επέλεξε επιτροπή από μεγάλους καλλιτέχνες, που στη συνέχεια συνδέθηκε με πολλούς από αυτούς. Το 1967 εξορίστηκε ο ίδιος και η γυναίκα του στη Γιούρα και μετά στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου. Τα έργα της εξορίας διαδέχτηκε η δραματική σειρά «Μαρτυρίες». Το 1975 έγινε από τα ιδρυτικά μέλη του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών» στην οδό Τοσίτσα των Εξαρχείων μαζί με άλλους αριστερούς καλλιτέχνες, τους Φώτη και Λυδία Σαρρή, Λ. Κανακάκι, Γ. Σεμιτέκολο, Γ. Βαλαβανίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, Χ. Μπότσογλου, Β. Σκούρα. Άρχισε να εκθέτει στις γνωστές γκαλερί της Αθήνας, όπως «Νέες Μορφές», «Ώρα» και το «Τρίτο Μάτι».
Από 1982 εγκαθίσταται στο Βόλο και αρχικά εκθέτει στη γκαλερί «Έψιλον-Μι» και στην «Αίθουσα Τέχνης Ψυχούλη», ενώ παράλληλα συνεχίζει να εκθέτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει σε πολλές «Πανελλήνιες» και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Από το 1988 η ζωή του αποκτά μια νέα διάσταση με τη διδασκαλία της ζωγραφικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας από τους πρώτους δασκάλους που κλήθηκαν να διδάξουν στα «Ελεύθερα Εργαστήρια» του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου. Τα τελευταία 15 χρόνια θα γίνουν τιμητικές εκθέσεις από το Δήμο Βόλου, το Δήμο Νέας Ιωνίας, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Λάρισας, εις ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για το έργο και την γενικότερη προσφορά του.



Info:
«Ψυχής περιβόλι». 
12 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2012.
Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Βόλος.  
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.