Headlines News :

Η Επιστήμη στην υπηρεσία του Πολιτισμού.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 7:59 π.μ.

Με το Διεθνές Βραβείο Keck για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς τιμήθηκαν από κοινού το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και το Μουσείο της Ακρόπολης από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (International Institute for Conservation IIC).

Το βραβείο απονεμήθηκε για την συντήρηση των Καρυάτιδων με διεθνώς πρωτοποριακή τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ.


Oι επιστήμονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων. Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος ή, πιο απλά, να εκπέμπει ακτινοβολία σε δύο «χρώματα» ταυτόχρονα (υπέρυθρο και υπεριώδες). Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση των δυο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθίσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, χωρίς το αρχικό υπόστρωμα να αποχρωματίζεται ή να υφίσταται κάποια άλλη ζημιά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η μοναδική επιφάνεια του γλυπτού. Αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου της Ακρόπολης και του ΙΤΕ, αποτελεί και η τοποθέτηση της ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας επίδειξης καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ στο χώρο του Μουσείου τον Δεκέμβριο του 2010. Με αυτό τον τρόπο, 2 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα «ζωντανά» τον καθαρισμό τους.

O πολιτισμός και η τεχνολογία μπορούν να συνδυαστούν. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η φράση που αναγράφεται στο Βραβείο «H ανάδειξη των Καρυάτιδων με λέιζερ, είναι προσβάσιμη στο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης: Μια σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας».


ΠΗΓΗ: sciencenews.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.