Headlines News :

Ημέρα γνωριμίας.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 8:04 π.μ.

Με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Η ΙΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό σε μια πρώτη γνωριμία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, ώρα 11-13.


Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον εκθεσιακό χώρο, τις αποθήκες και τα εργαστήρια του Μουσείου και να ενημερωθούν για την έκθεση των αρχαίων που προετοιμάζεται και το πλούσιο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Η επίσκεψη οργανώνεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τίτλο «Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου».

Με την ευκαιρία, καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του υπό δημιουργία Συλλόγου των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας σε μια πρώτη συγκέντρωση για ενημέρωση και προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών για την ίδρυση του Συλλόγου.

Θα γίνει παρουσίαση των βασικών ενοτήτων της μουσειολογικής μελέτης και των σταδίων υλοποίησης της έκθεσης.


Το 1933 ανήκει στην περίοδο του «μεσοπολέμου». Η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οικονομικό «κραχ» των ΗΠΑ το 1929, προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμα ήταν πιθανότητα ή φόβος για τους ελάχιστους που μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα «σημάδια». «Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε η περίφημη ‘γενιά του '30’ στη λογοτεχνία, την ποίηση, τις τέχνες. Μια δημιουργική μορφή αυτής της πνευματικής ανήσυχης εποχής ήταν ο Μιχαήλ Βλαστός, φιλότεχνος, νομισματολόγος και δωρητής...», ο ιδρυτής της Εταιρίας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, που είναι και η παλιότερη στην Ελλάδα.

Πολλές δεκαετίες μετά και με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού «κραχ» για την Ελλάδα, έρχεται και η σειρά του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Ο πυρήνας, περίπου 30 ατόμων, υπάρχει και με τη βοήθεια των δύο Εφορειών, την ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, των οποίων θα είναι άμεσοι συμπαραστάτες, ετοιμάζεται η ίδρυση φορέα (συλλόγου ή ένωσης κ.λπ...) με τους φίλους του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Μια πρώτη αναφορά έγινε στην εκδήλωση του Mουσείου την Πέμπτη. Μέσα στο φθινόπωρο, οι δύο υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόσκληση, για να πλαισιώσουν κι άλλοι την προσπάθεια και να ιδρυθεί επίσημα ο φορέας των φίλων. Από τους πρωτεργάτες είναι και ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Σακκάς, που εργάστηκε εθελοντικά, για την έκθεση που γίνεται αυτό το διάστημα στο Μουσείο. Οι φίλοι, που θα είναι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, οικογένειες κ.λπ. θα συμπαρίστανται ηθικά και υλικά στους σκοπούς του. Ο φορέας, θα έχει παρόμοιους σκοπούς, με τους άλλους ομοειδείς, όπως: Προβολή του έργου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, ο εμπλουτισμός των συλλογών του με δωρεές, κληροδοσίες, αγορές κ.ά., εθελοντική εργασία και προτάσεις, η οργάνωση εκδηλώσεων για την άντληση πόρων, η καλλιέργεια στο ευρύτερο κοινό του ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και την προστασία τους, η μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, η έκδοση αρχαιολογικών οδηγών, εντύπων και άλλα.

Τα μέλη θα έχουν άμεση και από «πρώτο χέρι» ενημέρωση, ειδικές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις στο Μουσείο και αλλού, 
διαλέξεις, αρχαιολογικούς περιπάτους, εκδρομές κ.λπ. Επίσης, ισχύει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη των σωματείων φίλων των μουσείων, να έχουν δωρεάν είσοδο σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στο δημόσιο.

Info:
Ημέρα γνωριμίας.
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, 11πμ.
Διαχρονικό Μουσείο, Λάρισα.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.