Headlines News :

«Ελεγχόμενη» βροχή σε έκθεση στο Λονδίνο.

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 7:47 π.μ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγαπούν τη βροχή και τους αρέσει να βλέπουν τις σταγόνες να πέφτουν καταρρακτωδώς από τον ουρανό. 

Ωστόσο λίγοι, ή μάλλον κανένας δε θα ήθελε να γίνεται «μούσκεμα», καθώς... «τραγουδάει» μέσα στη μπόρα. Η λύση λοιπόν θα ήταν να απολαμβάνει κάποιος την ομορφιά ενός καιρικού φαινομένου, χωρίς να υφίσταται τις δυσάρεστες συνέπειες. Ποιός όμως μπορεί να ελέγξει τον καιρό; Οι υπεύθυνοι της καλλιτεχνικής ομάδας Random International το έχουν σχεδόν καταφέρει. Στην πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζουν στο χώρο τέχνης του Barbican Center του Λονδίνου «παντρεύουν» την επιστήμη με την τέχνη και την τεχνολογία για αυτό το σκοπό.

Οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα στην αίθουσα της βροχής. Βλέπουν και ακούν τις σταγόνες που πέφτουν από ψηλά, αλλά οι ίδιοι δεν βρέχονται. Πώς γίνεται αυτό; Αισθητήρες ανιχνεύουν την κίνηση των ανθρώπων που περπατούν μέσα στο δωμάτιο και όταν βαδίζουν αργά, η βροχή σταματάει λίγο πριν πέσει στα κεφάλια τους. Αντίθετα, όταν κινούνται γρήγορα μπορεί να βραχούν, αφού η σχέση βαρύτητας και κίνησης μεταβάλλεται. Το θέαμα βέβαια ή καλύτερα η εμπειρία δεν καθορίζεται μόνο από το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των ατόμων που βρίσκονται εντός του χώρου της εγκατάστασης. Άλλοι περπατούν διστακτικά και άλλοι, παρασυρμένοι ίσως από τον ενθουσιασμό τους, βαδίζουν πιο βιαστικά μέσα στο δωμάτιο. Όπως επισημαίνουν λοιπόν οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης, το ενδιαφέρον του θεάματος δεν περιορίζεται στον «έλεγχο» ενός καιρικού φαινομένου, αλλά και στην παρατήρηση του τρόπου αντίδρασης των επισκεπτών σε σχέση με το γεγονός αυτό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η καλλιτεχνική ομάδα Random International «πειραματίζεται με ην τέχνη και την επιστήμη. Στο παρελθόν τα μέλη της είχαν οργανώσει μια εγκατάσταση με θέμα- δράση την παρατήρηση μέσα από καθρέφτες. Η εγκατάσταση της βροχής θα παρουσιάζεται στο Barbican Center του Λονδίνου μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.