Headlines News :

6ο Καρυώτικο Αντάμωμα.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 7:45 π.μ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Καρυώτικο αντάμωμα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και περιχώρων "Ο ΖΕΥΣ" σε συνεργασία με το ΚΕΔΕλασσόνας. Το αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια ελευθερίας της Καρυάς από τον Τουρκικό ζυγό.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που εψάλλει στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου, τέθηκαν σε προσκύνημα ιερά λείψανα αγίων, καθώς και ιερές εικόνες της εποχής του αγώνα, που διεσώθηκαν από τα πυρπολημένα μοναστήρια της αγίας Τριάδας και της Παναγίας των Κανάλλων.


Στη θέση "βρύση του καπετάνιου", όπου υπάρχει βρύση που την κατασκεύασε ο καπετάνιος Δήμος Τζαχείλας το 1823, έξω από την διόρωφη οικία του, ο σύλλογος κατασκεύασε μνημείο αφιερωμένο στους Τζαχειλαίους και στους Ολύμπιους αγωνιστές.


Εκεί λοιπόν έγινε εορταστική εκδήλωση, η οποία συγκίνησε μικρούς και μεγάλους και είχε θέμα "Με δάκρυ και ελπίδα". Αποτελούνταν από ποιήματα, δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς, από χορευτικό τμήμα της Καρυάς, και αναφέρονταν στα χρόνια της υποδούλωσης και των αγώνων, στην απελευθέρωση του 1912, στα γεγονότα της 100ετίας και στην Ελλάδα του σήμερα.

Για το χρονικό της απελευθέρωσης μίλησε ο εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτρης Ζυγούρης. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τσιρώνη.
Το αντάμωμα τελείωσε με χορό και τραγούδι στην πάνω πλατεία του χωριού με το εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα της "Θεσσαλικής ορχήστρας".
Μοιραστείτε το :

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά συγκινηθήκαμε πολύ όταν έγινε αναφορά στη σημερινή Ελλάδα. Συγχαρητήρια στο σύλλογο,στους συντελεστές της παράστασης και στην πρόεδρο του συλλόγου. Δυστυχώς 2 μέρες μετά άγνωστοι κατέβασαν τη σημαία από τον ιστό και έκλεψαν τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν το μνημείο. Ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.