Headlines News :

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και ποιητής Γιώργος Κάρτερ.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 7:59 π.μ.

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε πρόσφατα (Κυριακή 22/7) από τη ζωή ο βραβευμένος δημοσιογράφος και ποιητής Γιώργος Κάρτερ.

 Με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Κάρτερ ξεκίνησε τελικά την καριέρα του από το χώρο της τηλεόρασης από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της τη δεκαετία του '60.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Κατά την ίδια περίπου περίοδο (1955 και 1962 αντίστοιχα) εκδίδονται τα πονήματα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του» και «Γνωριμία με την τηλεόραση». Τα συγκεκριμένα συγγράμματα αποτέλεσαν βασικά κομμάτια της Ελληνικής βιβλιογραφίας με θέμα τη μελέτη των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα μας.

Μετά τη μεταπολίτευση, ο Γιώργος Κάρτερ παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τις Ειδήσεις, επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Ο ίδιος διετέλεσε διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, λόγω και της καλλιτεχνικής του φύσης, ο Κάρτερ ανέλαβε την προεδρία της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και την προεδρία της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Κάρτερ έχει εκδώσει συνολικά περισσότερα από 33 βιβλία από το 1945 οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τα ποιήματα του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα ρουμανικά κλπ. Για την ποίηση του, ο Κάρτερ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1999 – 2000. Την ίδια περίοδο, ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων Κέρκυρας τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Το 2006, η ΕΡΤ -3 τον βράβευσε για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε, επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από τον Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωση του σχετικά με το θάνατο του Έλληνα δημοσιογράφου και συγγραφέα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε: «Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Κάρτερ, η πολυδιάστατη προσωπικότητα του οποίου σφράγισε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ήταν από τους πρωτεργάτες στο χώρο του ραδιοφώνου, το οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια με πάθος και υπήρξε βασικό στέλεχος της δημόσιας τηλεόρασης από τα πρώτα της βήματα. Το μέταλλο της φωνής του ήταν αντίστοιχο του ήθους του˙ ανυπέρβλητο». Στη συνέχεια, ο κύριος Κεδίκογλου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος και πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Κάρτερ άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοσιογραφική και πνευματική ζωή του τόπου.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.