Headlines News :

Μαραζώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 7:50 π.μ.


Θλίψη προκαλεί σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πολιτισμό, αλλά και στους δημότες της Λάρισας, η εικόνα εγκατάλειψης που εκπέμπει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η εικόνα αυτή δεν έχει να κάνει με το κτίριο όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη στη συνοικία της Νεάπολης, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος εγκαινιάστηκε με όνειρα και φιλοδοξίες να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα δρώμενα της περιοχής, όσο για την ανυπαρξία πολιτιστικού έργου. Σπάνια, πλέον, φιλοξενούνται εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, με εξαίρεση βέβαια τις εκθέσεις έργων παιδιών από το Ελεύθερο Εργαστήρι Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης που καλούνται να καλύψουν το «εκκωφαντικό» κενό.
Για την παραπάνω κατάσταση είναι προφανείς οι ευθύνες του προέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, που δεν είναι άλλος από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη.  Η ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Τζανακούλη τον Μάρτιο του 2011 ταυτίζεται απόλυτα με την χρονική περίοδο παρακμής και αδράνειας στην Πινακοθήκη. Απόδειξη της παραπάνω κατάστασης, η οποία δείχνει την πλήρη αδιαφορία, είναι το γεγονός ότι τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, όσο και σ’ αυτήν της Δημοτικής Πινακοθήκης εμφανίζεται ακόμη και τώρα ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Μάνθος Τζιαστούδης…! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζιαστούδης ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος, αλλά προφανώς κανείς δεν ασχολήθηκε να αλλάξει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις από τον Μάρτιο του 2011, οπότε και ο δήμαρχος Λαρισαίων ανέλαβε την προεδρία της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Ο «Κ»  φιλοξενεί απόψεις Λαρισαίων που ασχολήθηκαν ή και συνεχίζουν να ασχολούνται ακόμη με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έχοντας ως στόχο να αποτυπώσει πλήρως την τωρινή κατάσταση και να αφυπνίσει τον πρόεδρό της…
Μ. Ξηρομερίτης: «Η Πινακοθήκη έχει πρόβλημα επιβίωσης»
Σε δήλωσή του ο επί τριετία (2006 – 2009) πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Μάριος Ξηρομερίτης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει και κριτική στην τωρινή διοίκηση Τζανακούλη. Αναλυτικά, ο κ. Ξηρομερίτης αποτυπώνει την κατάσταση σε μία φράση υπογραμμίζοντας ότι «η Πινακοθήκη έχει πρόβλημα επιβίωσης». Μάλιστα, εκπέμπει σήμα κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της καθώς επισημαίνει ότι «η μείωση της δραστηριότητας και η απαξίωση θα απομακρύνει τον κόσμο από την Πινακοθήκη». Ερωτώμενος για τις ευθύνες που υπάρχουν σχετικά την εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη αναφέρει ότι «σαφέστατα όλα είναι θέμα διοίκησης». Ο κ. Ξηρομερίτης ξεκαθαρίζει ότι «η Δημοτική Πινακοθήκη αποτελεί ένα μεγαθήριο Πολιτισμού, μια ναυαρχίδα πολιτιστικής δραστηριότητας που έχει πανελλήνια εμβέλεια». Αποτυπώνοντας την σπουδαιότητά της αναφέρει ότι η αξία της μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, καθώς η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων. Ο κ. Ξηρομερίτης προσθέτει ότι στην Πινακοθήκη στεγάζεται μία από τις αρτιότερες εικαστικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, καθώς διαθέτει 3.500 έργα, μεγάλης ιστορικής και συλλεκτικής αξίας. Ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου παραθέτει την μεγάλη προσφορά που είχε η Πινακοθήκη κατά το παρελθόν στην πόλη με την «Γραμμή Πολιτισμού» όπου ενοποιούνταν για πρώτη φορά όλοι οι πολιτιστικοί χώροι της Λάρισας, αλλά και στα έργα που χάρισε στους Λαρισαίους. «Η Πινακοθήκη έπρεπε να συνεχίσει την πορεία που χαράξαμε» επισημαίνει ο κ. Ξηρομερίτης, «ώστε αυτός ο χώρος να βρίσκεται στο καλλιτεχνικό επίκεντρο της Ελλάδας». Ο κ. Ξηρομερίτης προτείνει να υπάρξει εκ νέου στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις, στον Τουρισμό και στην Παιδεία. Μάλιστα, ως παράδειγμα αξιοποίησης παραθέτει τον «Μύλο των Ξωτικών» που χάρισαν στα γειτονικά Τρίκαλα πανελλήνια αναγνώριση και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις με προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία.
Νίκος Καλτσάς: «Ερήμωσε η Πινακοθήκη»
Σφόδρα δυσαρεστημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας είναι και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – εκπρόσωπος της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» και Αρχιτέκτων – Μηχανικός κ. Νίκος Καλτσας. Μάλιστα, ο κ. Καλτσάς υπογραμμίζει ότι «η Πινακοθήκη έχει ερημώσει», επισημαίνονταν για την διοίκηση ότι «κωφεύει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με μπαλώματα». Μάλιστα, ο κ. Καλτσάς αναφέρεται και σε ένα ζήτημα που άπτεται του κτιρίου όπου στεγάζεται ο φορέας επισημαίνοντας ότι «δεν έχει τελειώσει η στέγη, ενώ η μελέτη για την ολοκλήρωση έχει παραδοθεί στο Δήμο από το 2011». Παράλληλα, δηλώνει ότι «ο ρόλος της Πινακοθήκης πλέον είναι υποδεέστερος με αυτόν που θα μπορούσε να διαδραματίσει και που έχει διαδραματίσει στο παρελθόν». 
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προτείνει για την αναγέννηση της Πινακοθήκης να αξιοποιηθούν θεσμοί όπως των αδελφοποιημένων πόλεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Βικτωρία Λύτρα: «Φταίνε διαδικαστικά θέματα»
Ο «Κ» απευθύνθηκε και στην αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης κ. Βικτωρία Λύτρα, ζητώντας διευκρινήσεις για την πτώση που εμφανίζεται στην πολιτιστική δραστηριότητα. Η κα. Λύτρα απέδωσε τα όποια προβλήματα σε ανάγκη να ρυθμιστούν διαδικαστικά θέματα (λογιστήριο κλπ.), που είχαν να κάνουν με την μετάβαση και της Πινακοθήκης στην εποχή του Καλλικράτη, ώστε να διατηρήσει την διοικητική της ανεξαρτησία. Τα παραπάνω προβλήματα, σύμφωνα με την κ. Λύτρα, δεν επέτρεψαν να γίνουν εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί. Πάντως, αναφερόμενη στα όσα σχεδιάζονται επισήμανε την πραγματοποίηση έκθεσης - που θα γίνει σε δύο μέρη το προσεχές φθινόπωρο – και θα αφορά έργα που είτε έχει κατά καιρούς αγοράσει ο Δήμος Λαρισαίων από άλλες Συλλογές ή καλλιτέχνες έχουν δωρίσει έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.
ΠΗΓΗ: Εφ. Κόσμος (Γιάννης Ανδρεάκης)
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.