Headlines News :

Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος συγγραφέας Ρομπέρ Σαμπατιέ.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 7:56 π.μ.


Έφυγε προχθές (Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012) από τη ζωή, σε ηλικία 88 χρόνων, ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Ρομπέρ Σαμπατιέ, γνωστός για το βιβλίο του «Σουηδικά Σπίρτα». Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσαν στο Τύπο εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου Albin Michel. 

Γεννημένος στις 17 Αυγούστου  του 1923, ο Σαμπατιέ έγραψε κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερα από 20 μυθιστορήματα, ενώ δημοσίευσε πάνω από 10 ποιητικές συλλογές.
Η σχέση του συγγραφέα με τη λογοτεχνία άρχισε να αναπτύσσεται ουσιαστικά μετά από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και μετά από τη στράτευσή του στις τάξεις των «Μακί», τότε που ο ίδιος επέστρεψε στο Παρίσι (όπου και γεννήθηκε), για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία.
«Ο Αλέν και ο Νέγρος» (1953), το πρώτο μυθιστόρημα του Ρομπέρ Σαμπατιέ χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Τα Γαλλικά Γράμματα» (Les Lettres Françaises) ως το «πρώτο γαλλικό αντιρατσιστικό μυθιστόρημα». Τα «Σουηδικά Σπίρτα» (1969), η πρώτη από τις περιπέτειες του ορφανού (όπως ο συγγραφέας) Ολιβιέ, είναι που έκανε το Σαμπατιέ γνωστό για το έργο του. Το βιβλίο έχασε για λίγες ψήφους το βραβείο «Γκονκούρ», όμως ο ίδιος, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια πρόσθεσε άλλα επτά επεισόδια στις περιπέτειες του Ολιβιέ.
Για την ολοκλήρωση της «Ιστορίας της Γαλλικής Ποίησης», σε εννέα τόμους, ο συγγραφέας και ποιητής Ρομπέρ Σαμπατιέ είχε δηλώσει ότι διάβασε 25 εκατομμύρια στίχους σε 40 χρόνια.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.