Οι Oper(O) καλούν λυρικούς τραγουδιστές να λάβουν μέρος στις ακροάσεις που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 20 και τη
Δευτέρα 21 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης των "Φίλων της Μουσικής". Οι Oper(O) αναζητούν να γνωρίσουν νέους τραγουδιστές προκειμένου να στελεχώσουν τις μελλοντικές παραγωγές τους.
Μέρος: Aίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης των "Φίλων της Μουσικής"
Πότε: Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Μαΐου 2012
Παρακαλώ οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν μέχρι τις 18 Μαΐου ένα βιογραφικό, τρεις προτεινόμενες άριες, μια φωτογραφία και στοιχεία επικοινωνίας στο
opero.team@gmail.com
Θα σας σταλεί ένα email επιβεβαίωσης για τη μέρα και την συγκεκριμένη ώρα της ακρόασης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
6985068448 // email opero.team@gmail.com
Η ομάδα Oper(O) δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από νέους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ως κοινή αναφορά την αγάπη τους για το λυρικό τραγούδι και στόχο να ξεπερασθούν οι προκαταλήψεις που παραδοσιακά περιχαρακώνουν την όπερα. Οι καλλιτέχνες της Oper(O) επιθυμώντας να διατηρήσουν την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις δρόμου, επέλεξε να παρουσιάσει το έργο της σε πλατείες, δρόμους, παραδοσιακά μνημεία, όπου ο σύγχρονος δημόσιος χώρος χρησιμοποιείται ως φυσικό σκηνικό του κλασικού έργου. Στον αρχικό πυρήνα, που αποτελούνταν από λυρικούς τραγουδιστές, ήρθαν να προστεθούν ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί, σκηνογράφοι και video artists, που στηρίζουν το όραμα των Oper(O). Για την ομάδα αυτή η όπερα είναι μία συνθετική μορφή τέχνης (Gesamtkunstwerk), στην οποία όλες οι τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά) συνεισφέρουν στον ίδιο βαθμό, ενώ το τραγούδι/ερμηνεία αντιμετωπίζεται ως primus inter pares.
Στις παραστάσεις των Oper(O), το εικαστικό ζητούμενο που εξερευνούν εικαστικοί καλλιτέχνες (σκηνικά - κουστούμια) είναι να δημιουργηθεί ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί η πρόταση της ομάδας, με στόχο αφενός να υπογραμμιστεί το περιβάλλον όπου διαδραματίζεται το έργο, αφετέρου να εικονοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό προσεγγίζεται. Έτσι, τα κοστούμια – πρωτότυπες κατασκευές στην πλειοψηφία τους – είναι αυτά που συνδημιουργούν και αναδεικνύουν τους χαρακτήρες, ενώ τα σκηνικά είναι πρωτίστως εικαστικά έργα χώρου, μέσα στα οποία εξελίσσεται η υπόθεση σύμφωνα με την ανάγνωση της ομάδας.
Η ομάδα έχει παρουσιάσει ως τώρα με μεγάλη επιτυχία παραστάσεις στην Αθήνα και στην επαρχία. Ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές τους ήταν η Carmen του G. Bizet, που παρουσίασαν για πρώτη φορά στην πλατεία του Πύργου, στην Τήνο κι έπειτα σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, Φεστιβάλ Ερμιόνης κ.α.). Γύρω από αυτή την παραγωγή διοργανώθηκαν και παραστάσεις-masterclasses, οργανωμένες από φορείς σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και στη μονάδα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ. Έχουν παρουσιάσει την Traviata του G. Verdi και το Fiammifero στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, τους Μύθους του Αισώπου στο MUSIC BOX του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχουν κάνει εμφανίσεις στο ΒΗΜΑ FM, στην αίθουσα Παρνασσός και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι παραστάσεις των Οper(Ο) βρίσκουν ενθουσιώδη απήχηση σε ένα κοινό ετερόκλητο και πολλές φορές αμύητο σε αυτό το είδος τέχνης, ενώ ο Τύπος έχει αναφερθεί με πολύ επαινετικά σχόλια:
«Κλείστε τα µάτια και φανταστείτε. Μια όπερα δίχως συµβάσεις και «πρέπει», παρέα µε µια µπίρα και µε ένα τσιγάρο, κάτω από τον αττικό ουρανό. Με πολύ καλές φωνές και νεανική ορµή µακριά από τη βαρεµάρα συχνά των επαγγελµατιών του είδους. Φανταστείτε µια όπερα που έχει χαρά και δεν είναι κάτι στρυφνό και «στηµένο».» (Η. Αγιαννίδης, Τα Νέα, 22/7/10)
«Κινούμενη με περισσό ενθουσιασμό, οικονομία μέσων, οξύ μουσικοδραματικό κριτήριο, σαφήνεια στόχων και συνέπεια, απάλλαξε το έργο από τα «κουρασμένα» ιστορικά και ανεκδοτολογικά στοιχεία, προτείνοντας τη δραματική και μουσική ουσία του βερντιανού αριστουργήματος στο μη παραδοσιακό κοινό της όπερας.» (Γ. Σβώλος, Ελευθεροτυπία, 27/7/10)
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...