Headlines News :

Το ΚΕΛΕ στην Κοζάνη...

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 8 Μαΐου 2012 7:56 π.μ.


Το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (ΚΕ.Λ.Ε.) έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις του Δήμου Κοζάνης με τίτλο «Απάνθισμα 2012. Με τις ωδές της Λύρας» (Κρήτη – Πόντος). Σε μια εκδήλωση με κεντρικό όργανο τις λύρες μίκρυναν οι αποστάσεις ανάμεσα στους επιθετικούς προσδιορισμούς των δύο περιοχών και μέσα από τον ρυθμό και τις κοινές τους συχνότητες φανερώθηκαν οι ψυχές των λυράρηδων.
Υψηλή ήταν και η συγγένεια των μελωδιών και των χορών όπου με αυτόν τον τρόπο τιμήθηκαν οι κοινές καταβολές των δύο ισχυρών φυλών. Στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» συναντήθηκαν οι δύο μεγάλοι σύλλογοι με τις λύρες τους, με σκοπό να τιμήσουν και να θυμηθούν τις παλαιότερες συναντήσεις του Κώστα Μουντάκη και Γώγου Πετρίδη και τις θείες μελωδίες του Νίκου Ξυλούρη και του Χρύσανθου Θεοδωρίδη.
Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις παλιότερες συναντήσεις, μουσική πρόζα, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, χορούς και τραγούδια από την Κρήτη και τον Πόντο. Η λήξη έγινε σε μια πανδαισία μουσικών διαδρομών με κοινούς ρυθμούς για να συναντήσουν οι διοργανωτές και το κοινό, τους σκοπούς και τους τόπους που διανοίγει η κάθε λύρα μόνη της.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.