Headlines News :

Όπερα για την "επιδρομή" στον Παρθενώνα.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 8:00 π.μ.


Ο χρόνος για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 μετράει πλέον αντίστροφα! Στις 17 Μαΐου 2012, η Ιερή Φλόγα παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Λονδίνου. Ωστόσο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξακολουθούν να βρίσκονται στο Λονδίνο, σε μικρή απόσταση από εκεί  όπου οι αθλητές όλου του κόσμου θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός με πνεύμα συντροφικότητας, ευ αγωνίζεσθε και Διεθνή καλή θέληση!
Μία ομάδα λοιπόν αξιόλογων καλλιτεχνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να «ανεβάσει» την όπερα “OpusElgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” θέλοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και συγχρόνως να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Βρετανία. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 20:00. Συνθέτης της όπερας είναι ο Θεόδωρος Στάθης, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης μαέστρος Peter Tiboris με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η παράσταση διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική Εταιρία “Ίμερος για τον πολιτισμό”.
Η όπερα “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” θέτει το όλο ζήτημα της λεηλασίας και παράνομης κατοχής των γλυπτών του Παρθενώνα υπό μία νέα προοπτική για όσους είτε αγνοούν το όλο θέμα είτε αντιστέκονται σθεναρά στο να αναγκάσουν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κλεμμένα αριστουργήματα που βρίσκονται ακόμη στο Duveen Room στο Λονδίνο. Αποτελείται από δύο πράξεις και εξελίσσεται στη διάρκεια περίπου δύο ωρών με τη διαδοχή εννέα σκηνών, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτυλίσσονται στην Ακρόπολη, ενώ η τελευταία ξεκινάει στην αίθουσα του Βρετανικού μουσείου, όπου βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα μάρμαρα και ολοκληρώνεται με τηλεδιάσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Η διάθεση των εισιτηρίων συνεχίζεται από τα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής, (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη Αθήνα/ Ομήρου 8 Αθήνα), την ιστοσελίδα www.megaron.gr και το τηλέφωνο 210 7282333. H επίσημη ιστοσελίδα της Όπερας “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” είναι http://www.all4parthenon.gr.
Σκηνοθέτης του έργου είναι ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ πρωταγωνιστούν η Νίνα Λοτσάρη (υψίφωνος), ο Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), η Ελένη Δάβου (μεσόφωνος), ο Διονύσιος Σούρμπης (βαρύτονος), ο Νίκος Τσαούσης (τενόρος) και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Τη χορωδία απαρτίζουν οι Μαρία Ντίμοβα - Ροροπούλου (σοπράνο), Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος) και Φάνης Ρορόπουλος (τενόρος). Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Έρση Πήττα και τα κοστούμια ο Γιάννης Βαρελάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ομάδα καλλιτεχνών πρόκειται να «ανεβάσει» στις 12 Δεκεμβρίου 2012 στο Carnegie Hall, Stern Auditorium της Νέας Υόρκης την όπερα «Αντιγόνη». Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια της παράστασης θα διατεθούν για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν στο σημείο μηδέν και καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω παράσταση δίνεται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχία που σημείωσε η περυσινή που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την εξασφάλιση, μέσω της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, 70.000 γευμάτων για υποσιτισμένα παιδιά του κόσμου. Όπως και πέρυσι, η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.