Headlines News :

20ό Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 6:22 μ.μ.

Με την Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, να μην έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της ούτε καν σχετικά με τη χρηματοδότηση του περυσινού 19ου Φεστιβάλ, ανοίγει τις πύλες του το 20ό Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από 26 -29 Μαρτίου (προφεστιβαλικές εκδηλώσεις) και από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου (κυρίως φεστιβαλικές εκδηλώσεις). Οι προβολές θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59). 
Φέτος, με το Χρυσό Ίππο καριέρας θα τιμηθεί για την προσφορά του στην 7η Τέχνη ο διάσημος και πολυβραβευμένος Μαροκινός σκηνοθέτης Αμπντελκρίμ Ντερκαουί ο οποίος θα παρευρεθεί στη Λάρισα για να τον παραλάβει. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Λάρισας τιμά έναν εκπρόσωπο του Αραβικού κόσμου. Με Χρυσό ΄Ιππο καριέρας θα τιμηθεί επίσης ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης καθώς και η Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργου Σταυράκου», πρωτοπόρος στην κινηματογραφική εκπαίδευση στη χώρα μας. Η εκδήλωση για τη βράβευση του Τώνη Λυκουρέση και της Σχολής Σταυράκου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Σχολής Σταυράκου (Πατησίων 65) την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 8 το απόγευμα.

ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα προβληθεί η ταινία μεγάλου μήκους «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά (Δευτέρα 26 Μαρτίου), αφού προηγηθεί η ταινία μικρού μήκους «Ντάστιν» του Κωνσταντίνου – Αντώνιου Γούτου. Θα ακολουθήσει την Τρίτη 27 Μαρτίου η ταινία «Το αλάτι αυτής της θάλασσας» της Ανμαρί Γιασίρ από την Παλαιστίνη. Η προβολή της ταινίας «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» στη μνήμη της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας Λουκίας Ρικάκη θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ενώ οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα κλείσουν την Πέμπτη 29 Μαρτίου με την ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» προς τιμήν του Τώνη Λυκουρέση. Την Παρασκευή 30 Μαρτίου μετά τη λήξη του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού η ταινία μεσαίου μήκους του Λαρισαίου Σίμου Τσεκούρα «Το πλοίο της ελπίδας». Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 1 Απριλίου με την προβολή της ταινίας «Η σκόνη του χρόνου» στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΡΤ η οποία είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Δεκαεννέα ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 31 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα του 20ού Φεστιβάλ. Γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Φανύ Αρντάν, η Ναταλί Μπέυ και άλλοι πρωταγωνιστούν σε κάποιες από αυτές. Η ταινία μικρού μήκους «Η ΔΙΚΗ» του τιμώμενου σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Την Ελλάδα εκπροσωπούν στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες «Πιστομα» του Γιώργου Φουρτούνη και «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη. Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίση της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Όπως κάθε χρόνο, η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία για φοίτηση στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης. Η φωτογραφία της αφίσας είναι της Βασιλικής Πασχάλη. Ο υποτιτλισμός των ταινιών μικρού μήκους στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ντίνα Σδράλλη.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο» συνέντευξη Τύπου και απονομή του Χρυσού ΄Ιππου καριέρας στον διάσημο Μαροκινό σκηνοθέτη Αμπντελκρίμ Ντερκαουί. Την ίδια μέρα θα τιμηθούν για την προσφορά τους στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, η φωτογράφος Βασιλική Πασχάλη και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Νίκος Ζιαβλιάκης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στο «Χατζηγιάννειο» έκθεση αφίσας από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο των δεκαετιών ’60,’70 και ’80 από τη συλλογή Δημήτρη Μαντζιαφού. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.