Headlines News :

Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος...

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 12 Μαΐου 2012 7:49 π.μ.

Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.
Παρασκευή 18 Μαίου 2012, 8μμ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20:00, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα « Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα - η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος».
Η εκδήλωση πρόκειται να γίνει στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης και θα περιλαμβάνει προβολή της ομώνυμης ταινίας, που σκηνοθέτησε η Κλεώνη Φλέσσα, εμπνευσμένη από την γοητευτική και αινιγματική φιγούρα της Αλταμούρα.
Θα γίνει παρουσίαση του έργου της σκηνοθέτιδας και απαγγελία αγαπημένων ποιημάτων της ζωγράφου Αλταμούρα από τον Λαρισαίο σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο.
Λίγα λόγια για την Ζωγράφο Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα…
«Η Ελένη είναι η πρώτη Ελλήνίδα αβαν γκάρντ καλλιτέχνης του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της.
Ντυμένη ως άντρας, σπούδασε ζωγραφική, στην Ρώμη, στη σχολή των Ναζαριστών, 1847-50, και στην Φλωρεντία 1850- 1851.
Διεκδίκησε να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά την ζωή της κάτι που είχε ένα τίμημα πάρα πολύ μεγάλο.
Αναζητώντας την Ελένη, κυριαρχεί η σκέψη πως από κάπου παίρνει νερό η φύτρα του ανθρώπου, πως είναι ριζικό, δίχως σταματημό το να πολεμάς για την κατάκτηση, της μέσα σου προσωπικής ελευθερίας.
Η συναίσθηση του να είσαι κληρονόμος -υπερασπιστής της συλλογικής ελευθερίας..... για να την δικαιούσαι, και μέσα της ν' ανθείς και να καρπίζεις.....»
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη τόσο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όσο και στην εκδήλωση που θα γίνει στο Αμφιθέατρο.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.