Headlines News :

Μύθοι του Αισώπου.

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 2:57 π.μ.

Αθήνα.

4 - 8 Δεκεμβρίου 2013. 

Μουσικό παραμύθι για τραγουδιστές, ορχήστρα & θέατρο σκιών. 

Οι Μύθοι του Αισώπου, για τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, είναι η αρχέτυπη αγωγή του πολίτη. Διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και, σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια, δεν περιέχουν το μεταφυσικό στοιχείο και το χαρακτηριστικό του φόβου.


Η Στέγη ανέθεσε στον συνθέτη ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους Μύθους του Αισώπου. Το έργο είναι ορχηστρικό με σολίστες τραγουδιστές/αφηγητή, στην κατεύθυνση δημιουργίας ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες με θέματα από την ελληνική παράδοση. Οι ήρωες των Μύθων ζωντανεύουν από Θέατρο Σκιών που αγγίζει την παράδοση του Καραγκιόζη, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε το Μάρτιο του 2013 για τρεις μόνο παραστάσεις. Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την καθολική αποδοχή του έργου από μικρούς και μεγάλους, η Στέγη επαναλαμβάνει το έργο σε μια εβδομάδα παραστάσεων που απευθύνονται στο κοινό όλων των ηλικιών. Οι πρωινές παραστάσεις θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: Μετά τις παραστάσεις ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Ηλίας Καρελλάς θα μεταδώσουν στα παιδιά κάποια στοιχεία για την τέχνη τους και το έργο.

Απευθύνεται και σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών.

Παραστάσεις πρωινές, απογευματινές και βραδινές:
• Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης: 10:00 (για σχολεία) και 20:30
• Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης: 19:00
• Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης: 12:00 και 16:00
 

Συντελεστές:
Έργο: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Στίχοι-Κείμενα: Γιώργος Κορδέλλας
Θέατρο Σκιών: Ηλίας Καρελλάς
Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου
Τις παραστάσεις στις 8 Δεκεμβρίου διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κορδέλλας, Ηλίας Καρελλάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Εκτέλεση Παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Μυρσίνη Μαργαρίτη: σοπράνο
Ειρήνη Καράγιαννη: μέτζο σοπράνο
Νίκος Σπανάτης: κόντρα τενόρος
Δημήτρης Ναλμπάντης: τενόρος
Χάρης Ανδριανός: βαρύτονος.

Διαβάστε περισσότερα:
Ο Αίσωπος ταξίδεψε σε πολλά μέρη. Ίσως γι’ αυτό, διάφορες πόλεις και χώρες διεκδικούν την καταγωγή του. Και όλοι συμφωνούν ότι ήταν ταπεινής καταγωγής και φτωχός. Κάποιοι πάλι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Εμείς θα πούμε ότι ήταν πρόσωπο υπαρκτό, μια και η παρουσία του είναι ακόμα τόσο «αισθητή» και η κληρονομιά του τόσο πλούσια.
Οι ήρωες του Αισώπου είναι, κυρίως, ζώα που μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι. Οι διάλογοι είναι σύντομοι και οι ιστορίες μικρές. Ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ ούτε μία ιστορία• μόνο τις αφηγούνταν. Και όλες οι ιστορίες κατέληγαν σε ένα διδακτικό επιμύθιο. Οι Μύθοι του Αισώπου ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Και σήμερα πολιτισμοί απομακρυσμένοι μεταξύ τους γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια, αφηγήσεις και ανέκδοτα που βασίζονται σε αυτούς. Οι μύθοι είναι πολλοί, και ίσως και να ήταν και περισσότεροι. Κάποιοι είναι πολύ γνωστοί, άλλοι πάλι λιγότερο.
Στην πορεία δημιουργίας του έργου, ο Γιώργος Κορδέλλας είχε την ιδέα της «συνάντησης» του Αισώπου με τον Καραγκιόζη. Κι ενώ ο Αίσωπος «συναντά» τον Καραγκιόζη και οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του Θεάτρου Σκιών, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.